Data set

Snelheidsprofielen schaatsen

Beheerder

Inge Stoter

Contact

innovatielab@thialf.nl

Schaatsen is een tijdritsport, waarbij het gaat om het schaatsen van de snelste tijd op een bepaalde afstand. De vraag is, hoe kom je tot die snelste tijd? Door middel van geavanceerde meetinfrastructuur in Thialf wordt tijdens officiële wedstrijden zeer specifiek snelheden gemeten, welke nieuwe inzichten geven in de schaatsprestatie van de rijders.

In Thialf ligt een meetinfrastructuur van 12 MYLAPS lussen waarmee de gemiddelde snelheid op 12 segmenten binnen één ronde gemeten kan worden. Dit systeem is in werking tijdens alle officiële nationale en internationale wedstrijden in Thialf. Gedurende een aantal jaar is hiermee een bruikbare database opgebouwd, waarmee inzicht is verkregen in welke snelheidsopbouw leidt tot de beste prestatie. 

Tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi gaf Erben Wennemars middels korte colleges een sneak preview in de resultaten van deze dataset:

Item over 1.000 meter en voordeel laatste kruising

Item over 1.500 meter en de berekening van tijd die nodig is voor plaatsing OS

Meer informatie over de optimale snelheidsprofiel op de 1500m bij junioren (<19 jaar) is te vinden in het artikel van Wiersma et. al. 2016, een onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de KNSB. 

De datasets van de snelheidsprofielen van de schaatsers en de wedstrijddata zijn vertrouwlijk, maar kunnen onder voorwaarde bij ons opgevraagd worden.

  Share

Gerelateerd nieuws

Toon alles

Gerelateerde data sets

Toon alles