AISS kijkt met nieuwe samenwerking verder dan 2020

Tijdens het EK 3x3 basketbal vorige week op het Museumplein in Amsterdam hebben de verschillende partijen binnen het Amsterdam Institute of Sport Science (AISS) hun samenwerking bekrachtigd. Het AISS kreeg in 2015 de status van Sportinnovator-centrum. Binnen de nieuwe overeenkomst zijn partners toegevoegd en de bestuursstructuur is vernieuwd, met Cees Vervoorn als algemeen directeur. “De samenwerking is sterker geworden”, zegt hij.

Redactie 14 juli 2017, 08:00

Binnen het AISS werken VU, VUmc, UvA, AMC, en HvA al sinds juni 2014 samen. Vervoorn: "Gaandeweg kom je er achter dat het allemaal wat efficiënter kan. We hebben nu ook een nieuwe partners toegevoegd: Hogeschool InHolland, revalidatiecentrum Reade, de sportartsen van het Lucas Andreas Ziekenhuis en het CTO Amsterdam. Dat staat nu echt. Het was daarom ook echt tijd om de hele bestuursstructuur opnieuw in te vullen. We hebben dat uitgeschreven om AISS met al die kennispartners verder te brengen."

Plattere organisatie

In de nieuwe bestuursstructuur is naast Vervoorn als algemeen directeur een belangrijke rol weggelegd voor Geert Savelsbergh en Evert Verhagen. Eerstgenoemde heeft de leiding over de fieldlabs en Verhagen is verantwoordelijk voor de vitaliteits-tak. "Wij drieën vergaderen nu elke week met de front office manager om de voortgang erin te houden. Met verdere uitvoerders vergaderen we nu maandelijks, wat we eerst ook wekelijks deden. De lijnen zijn korter met een grotere vorm van autonomie voor de verschillende partijen. Door deze kanteling is het een wat plattere organisatie geworden."

Met de ondertekening van de samenwerking is ook duidelijk de intentie uitgesproken om verder te gaan dan 2020. "Deze overeenkomst kijkt over de horizon heen met als perspectief een nieuwe High Performance-centrum dat we op de VU-campus willen bouwen."

"Met de Sport Data Valley en de calls die worden uitgeschreven heeft Sportinnovator duidelijk invloed op het sportwetenschappelijke landschap." - Cees Vervoorn.

Snelheid door Sportinnovator

Vervoorn ziet dat het AISS dankzij de status als Sport-innovatorcentrum stappen heeft kunnen maken. "Sportinnovator heeft snelheid gemaakt in onze ontwikkeling. Met de Sport Data Valley en de calls die worden uitgeschreven heeft Sportinnovator duidelijk invloed op het sportwetenschappelijke landschap. Wij verhouden ons tot Sportinnovator als partner, kennisdeler en meedenker."

Praktijkgericht onderzoek

Het onderzoek bij het AISS richt zich met name op de sportpraktijk in brede zin: van topsport, breedtesport en vitaliteit, tot aan aangepast sporten. Het project 'Van meten naar weten' is een belangrijk lopend project bij AISS. In dit project dat ook door Sportinnovator wordt ondersteund wordt gewerkt aan een dataplatform om verzamelde gegevens in op te slaan en te analyseren.

Het is een goed voorbeeld van praktijkgericht onderzoek bij AISS. "Alles wat de embedded scientists hier doen is praktijkgericht onderzoek. Of het nu in het zwembad is of op de roeibaan: dat komt overal terug. Daar lopen studenten omheen en krijgen coaches feedback. Zij worden daar ook beter van."

Betere coaches

Vervoorn merkt dat coaches als Hessel Evertse (roeien) en Mark Faber (zwemmen) daarom ook graag meewerken aan het onderzoek. "Dat is enerzijds om vragen die leven te beantwoorden en anderzijds om onderzoek te ondersteunen. Dat levert nieuwe inzichten in techniek, biomechenica, slagfrequentie en nieuwe tools voor bijvoorbeeld slagtechniek. Daar kunnen coaches gelijk mee aan de slag."

Gerelateerd nieuws