Data Oranjeleeuwinnen naar Gouden Standaard

“Iedereen heeft het tegenwoordig over data, maar hier zie je heel concreet hoe het wordt toegepast op het veld”, aldus Harry van Dorenmalen. De Gouden Standaard is een groot en vernieuwend data-onderzoek bij de Oranjeleeuwinnen tijdens het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal. De voetbalbond KNVB werkt daarin samen met de Universiteit Leiden, als penvoerder namens het sportinnovator centrum Sport Data center (SDC), en Sportinnovator. Bij de openingswedstrijd in Utrecht tekenden Van Dorenmalen als voorzitter van het Topteam Sport, Peter Blangé namens KNVB en Joost Kok namens de Universiteit van Leiden een samenwerkingsconvenant.

Redactie 17 juli 2017, 08:00

Van Dorenmalen zag de Oranjeleeuwinnen samen met Topteam-collega’s Maurits Hendriks en Aarnout Brombacher winnen van Noorwegen en was enthousiast over de sfeer in het stadion. “Het vrouwenvoetbal is bijzonder, heel anders dan mannenvoetbal. De vrouwen tonen meer inzet en meer teamplezier. De ambiance in het stadion was fantastisch.”

Inzichtelijk

Als voorzitter van het Topteam was Van Dorenmalen blij dat hij de Gouden Standaard en het belang daarvan voor de Nederlandse sportinnovatie in Stadion Galgenwaard goed onder de aandacht kon brengen: “Het is voor Sportinnovator soms best lastig om mensen te overtuigen van het belang van onderzoek en innovatie. Dit onderzoek is heel inzichtelijk en iedereen wordt meteen enthousiast.”

"Als we die Gouden Standaard voor het vrouwenvoetbal kunnen definiëren zetten we weer een stap vooruit" - Maurits Hendriks

Het data-onderzoek tijdens WEURO2017 moet nieuwe inzichten opleveren. “We bekijken voetbal met wiskundige methoden,” zegt hoogleraar Joost Kok van de Universiteit Leiden. “Alsof de spelers natuurkundige, bewegende deeltjes zijn.” De computers die Kok daarbij tot zijn beschikking heeft, hebben een extreme rekenkracht. “We kunnen straks veel beter zien wat spelers ten opzichte van elkaar doen. Hoe de samenwerking gaat, en hoe patronen eruit zien. En of bepaalde acties leiden tot het gewenste resultaat. Dat kan helpen bij het maken van een tactisch plan. Ook kan het op termijn scouting, training en coaching verbeteren.”

Voorspellend vermogen

Het belang van dit onderzoek voor de evolutie van het vrouwenvoetbal, is niet te onderschatten. “Het is voor het eerst dat dergelijk onderzoek wordt gedaan in het vrouwenvoetbal. Daarmee zetten we een standaard”, aldus Van Dorenmalen. “Als het gaat om sportdata, moet je drie fases onderscheiden: data-collectie, data-analyse en tot slot voorspellend vermogen. Tijdens Nederland-Noorwegen zijn we begonnen met de collectie. Joost Kok en zijn studenten kunnen nu aan de slag met hun eerste analyses en uiteindelijke moet je toe naar de mogelijkheid om coaches real-time van informatie met voorspellend vermogen te voorzien.”

Open data

Een deel van de data die Gouden Standaard oplevert, wordt straks gedeeld via de Sport Data Valley. “We verzamelen open data, maar andere data kan concurrentie- en privacygevoelig zijn. Dat blijft vanzelfsprekend beschermde data”, aldus Van Dorenmalen.

Stap vooruit

Ook Topteam-lid Maurits Hendriks, Technisch Directeur NOC*NSF, is verheugd over de Gouden Standaard: “Uiteindelijk gaat het om de vraag: Wat vraagt het nou van een topsporter, om te presteren op het hoogste niveau. We noemen dat de Gouden Standaard. En als we die voor het vrouwenvoetbal kunnen definiëren zetten we weer een stap vooruit.”

Gerelateerd nieuws