De Tovertafel: van promotieonderzoek tot zorginnovatie voor de praktijk

Op 24 april promoveerde Hester Anderiesen-Le Riche op haar onderzoek naar de 'tovertafel': een interactieve tafel voor dementerende ouderen. Het doel van deze zorginnovatie is om deze ouderen in beweging te brengen en ze meer plezier te brengen.

Redactie 01 mei 2017, 10:00

Onder dementerende ouderen komt apathie veel voor: 90 procent van de dementerenden in zorginstellingen lijdt hieronder. Met haar promotieonderzoek aan de faculteiten industrieel design (TU Delft) had Hester Anderiesen-Le Riche daarom als doelstelling om de passiviteit van ouderen te verminderen. Ze ontwikkelde daarom een product dat ouderen stimuleert tot fysieke activiteit en meer sociale interactie: de tovertafel.

Interactieve lichtprojecties

Bij deze Tovertafel wordt gewerkt met spellen die op een eettafel worden geprojecteerd. Deze interactieve lichtprojectjes nodigen de spelers uit om te reiken met hun armen of te bewegen met hun handen, waar de animaties weer op reageren. De interactieve projecties maken het mogelijk dat de bewoners kunnen spelen met licht, door bijvoorbeeld een bal naar elkaar te gooien, of door herfstbladeren van tafel te vegen.

Onderzoek naar product

Bij de ontwikkeling van de Tovertafel heeft Innovatiebureau Springlab uit Utrecht een rol gespeeld in het naar de markt brengen van dit product. "Wij zijn een innovatiebureau met als doel om mensen in beweging te brengen. We hebben Hester geholpen om vanuit haar wetenschappelijke onderzoek een product te maken voor zorginstellingen", zei Jan Paul de Beer eerder in een interview met Sport & Strategie.

Bij het ontwikkelen van de tafel werd ook gamestudio Monobanda betrokken voor de specifieke kennis van interactieve spellen. De Tovertafel heeft daardoor verschillende mogelijkheden om de ouderen te activeren met motorische en fysieke spellen.

Prototype sloeg al aan

Vanaf het moment dat er een prototype van de Tovertafel was, sloeg de serious game al snel aan bij de ouderen en het zorgpersoneel, zegt Anderiessen-le Riche. "In tegenstelling tot wat wij voor mogelijk hielden, speelden de bewoners zelf een hele interessante participerende rol in de verdere ontwikkeling van het product."

Prijzen

De Active Cues Tovertafel is een goed voorbeeld van hoe wetenschap tot een innovatie voor de praktijk gebracht kan worden. De Tovertafel en het bedrijf erachter Active Cues vielen al vaak in de prijzen. In 2015 werd het genomineerd voor de Nationale Sportinnovatie Prijs. Active Cues werd in datzelfde jaar door Venture ook uitgeroepen tot meest innovatieve start-up van 2014-2015.

Ondertussen gaat het bedrijf succesvol door: er staan al 1000 Tovertafels in vier landen en inmiddels heeft het bedrijf ook Tovertafels ontwikkeld voor volwassenen met een verstandelijke beperking (de Tovertafel UP) en kinderen met autisme (de Tovertafel Unique).

Meer informatie over de Tovertafel:

Gerelateerd nieuws