Overzicht

Showcase: Proeftuin op de Noordzee

Het Sailing Innovation Centre in Scheveningen heeft de ambitie om voor het topzeilen een testomgeving te creëren op de Noordzee. De Proeftuin op de Noordzee is een goed voorbeeld van een project waarin belangen van de vier partners sport, wetenschap, bedrijfsleven en overheid samenkomen.

Redactie 03 januari 2018, 10:00

Een testomgeving op zee is volgens Lenneke de Voogd, manager van het Sportinnovator-centrum, toch iets anders dan voor bijvoorbeeld de collega’s in De Tongelreep met een gecontroleerde omgeving in een zwembad. “Buitengaats heb je geen wifi en geen kabels voor je meetapparatuur. Als je zo'n lab op zee wil opzetten heb je een goed netwerk nodig van 4G en LoRa en een data-infrastructuur met voldoende capaciteit om videobeelden real-time vanuit het gebied op zee naar de wal te kunnen sturen en ook direct naar de coach op het water.”

Omgevingsfactoren

Daar komt nog bij dat alles wat de zeilers doen en hoe de boot presteert, gerelateerd moet worden aan weersomstandigheden, golven en stroming. “Dat zijn heel belangrijke omgevingsfactoren die iets zeggen over het gedrag van de boot en hoe zwaar de training was. Wij willen dus ook continu de gegevens van het weer en de stroming tot onze beschikking hebben.”

Ondersteuning olympische zeilploeg

Voor het Sailing Innovation Centre ligt de noodzaak van de Proeftuin op de Noordzee vooral in de ondersteuning van de olympische zeilploeg in hun training, maar buiten het zeilen is ook interesse. Daar zit volgens De Voogd ook de meerwaarde van het project, in de samenwerking met de maritieme sector. "Wij zien ook in het zeilen dat veel innovaties en technische ontwikkelen juist uit andere sectoren komen." Die meerwaarde geldt omgekeerd ook voor de partners KPN, TU Delft, TNO, Svasek, Watersportverbond, en Gemeente Den Haag.

Het havenkantoor in Scheveningen waar het Nationaal Topsportcentrum zeilen en het Sailing Innovation Centre zijn gevestigd krijgt een spilfunctie in de Proeftuin op de Noordzee. Op die strategische plek komen de meetgegevens vanaf zee ook binnen. “Het havenkantoor zal een ‘shore supportfunctie’ krijgen voor het veilig coördineren van praktijktesten en demonstraties op het gebied van complexe maritieme operaties zoals autonoom varen en reddingsacties met de KNRM.”

Data service Hub

Het Sailing Innovation Centre is bezig met het bouwen van de proeftuin. “We zijn in verschillende pilots bezig met live-streaming van beelden van onboard camera’s en ook videoanalyse tools. Daarin werkt KPN met ons samen, om de technische uitdagingen te verkennen”, zegt De Voogd. “De komende periode gaan we verder met het opzetten van de fysieke en digitale proeflocatie. We hebben al één meetboei in gebruik voor stroming, maar daar zullen we er nog meer van gaan gebruiken. En KPN gaat alvast een data service hub inrichten voor ons."

Van de Proeftuin op de Noordzee profiteert de topsport als eerste. “De topzeilers krijgen zo de meest geavanceerde trainingslocatie, uniek in de wereld”, zegt De Voogd. Datawetenschappers van de TU Delft worden daar nauw bij betrokken. "De TU Delft gaat werken aan nieuwe modellen om data te verwerken en visualiseren, ook met virtual reality. Dat levert de wetenschap dus ook weer nieuwe kennis op.”

Op zee gaat alles stuk. Het moet superrobuust zijn, waterdicht en zoutbestendig. Wij creëren nu een unieke omgeving om innovaties in de praktijk op zee te testen.

Lenneke de Voogd (Sailing Innovation Centre)

De nieuwe proeftuin maakt het Sailing Innovation Centre tot een unieke, hoogwaardige meet- en testomgeving op zee, zowel voor nationale en internationale (top)zeilers als voor bedrijven in de watersport. “Zo'n lab op zee bestond nog niet” zegt De Voogd. “Bij veel technologische ontwikkelingen denken mensen vaak: dat bestaat toch al, maar alles gaat stuk op zee. Het moet super robuust zijn, waterdicht en zoutbestendig. Wij creëren nu een unieke omgeving om innovaties in de praktijk op zee te testen.”

Open platform

De kracht van het project is volgens De Voogd dat de Proeftuin op de Noordzee een open platform wordt voor veel partijen, met een veilige en gebruiksvriendelijke infrastructuur voor dataverwerking door de verschillende kennisinstellingen, bedrijven en eindgebruikers. “De basisinformatie en data-infrastructuur wordt toegankelijk voor start-ups, mkb en grote bedrijven in de watersport maar ook voor bedrijven in de visserij en offshore dienstverlening.”

De Gemeente Den Haag vaart daar ook wel bij, want de afdeling Economische Zaken wil de economische groei stimuleren in het havengebied van Scheveningen. “Samen met ons wil de gemeente stimuleren dat bedrijven hier sneller en effectiever kunnen innoveren. Deze regio wordt hét centrum van maritieme innovatie.”

Gerelateerd nieuws