Showcase: Sprint Coach App vervangt in Thialf de stopwatch

De Sprint Coach App is de vervanger van de handstopwatch voor schaatscoaches. Het is een geavanceerd coachdashboard met meerdere mogelijkheden om tijden live te klokken en vervolgens in een platform op te slaan en te analyseren. Bij dit project werkten de KNSB en Innovatielab Thialf samen met sportmarketingbedrijf Sportunity.

Redactie 27 december 2017, 09:00

Het idee voor een coachdashboard voor het schaatsen kwam bij Roy Mulder vandaan. Als embedded scientist van de KNSB is hij de wetenschappelijke ondersteuner voor alle commerciële schaatsploegen van Nederland. Daarbij merkte hij dat de tijdwaarneming tijdens trainingen beter en nauwkeuriger kan. Jillert Annema, coach van Team Clafis, toonde namens zijn team meteen interesse. Mulder: “Hij laat zijn schaatsers vaak in tweetallen 800 meters rijden. Ga dat maar eens bijhouden met een stopwatch.”

GPS-ontvangst

In het beton onder de ijsvloer liggen meetlussen van MYLAPS, die alleen bij wedstrijden werden gebruikt. De Sprint Coach App maakt het mogelijk dat de data uit die lussen ook beschikbaar zijn voor coaches tijdens trainingen. “Daardoor kunnen we de snelheid van de schaatser op twaalf segmenten meten. Het systeem meet tijd, wij hebben daar afstand aan gekoppeld. Het verschil in binnen- of buitenbocht is daarbij cruciaal, daarom hebben we een optie ingebouwd om aan te geven of het een rondje binnenbaan of buitenbaan is”, legt Mulder uit.

Een systeem met gps, zoals dat buiten gebruikt kan worden, was in het schaatsstadion geen optie, zegt Inge Stoter van Innovatielab Thialf. “Indoor kon je tot nu toe geen snelheden meten omdat je geen goede gps-ontvangst hebt. Buiten kun je Strava of Runkeeper gebruiken via je mobiel om je snelheden en afstand bij te houden. Binnen heb je dat niet. In het oude Thialf hingen beacons om snelheid te bepalen, maar dit was een dure en arbeidsintensieve oplossing.”

Teruginvesteren

Embedded scientist Mulder ziet allerlei mogelijkheden in het coachdashboard voor schaatscoaches in de topsport. “Doordat je zelf het startpunt en de afstand kunt kiezen, kun je alles klokken wat je wilt. Je kunt ook van meerdere rijders tegelijk de rondetijden volgen.” Niet alleen de topsport profiteert van dit project. Stoter ziet een brede doelgroep voor de app. “Nederland telt 17.000 wedstrijdschaatsers en Thialf trekt 45.000 recreatieve schaatsers per jaar. We willen dit product later natuurlijk op meerdere ijsbanen uitzetten, zodat het op meerdere plekken in de wereld ingezet wordt. Uiteindelijk hoop ik dat de Sprint Coach App ook in andere sporten als baanwielrennen of indoor-atletiek gebruikt gaat worden.”

Uiteindelijk hoop ik dat de Sprint Coach App ook in andere sporten als baanwielrennen of indoor-atletiek gebruikt gaat worden. - Inge Stoter (Innovatielab Thialf).

Tijdens de ISU World Cup in Thialf Heerenveen merkte Stoter ook interesse bij buitenlandse teams en andere ijsbanen. De opbrengsten uit eventuele verkoop van de app delen de KNSB en Innovatielab Thialf met Sportunity, het sportmarketingbureau dat de app en het platform ontwikkelde. “Het eerste jaar zullen we de inkomsten vooral weer terug investeren om de app door te ontwikkelen”, zegt Stoter.

Opendataplatform

KNSB, Innovatielab Thialf en Sportunity willen de digitalisatie van het schaatsen graag samen naar een hoger plan brengen. “Samen met Sportunity en KPN gaan we richting de Olympische Spelen van 2022 kijken naar het ‘opendataplatform’. Daarin willen we meerdere variabelen als snelheid, hartslag en video integreren in een platform dat toegankelijk is voor meerdere gebruikers. KPN is daarin betrokken als de expert op het gebied van het delen van data en het veilig opslaan van data. Met de ‘data service-hub’ zal KPN het onafhankelijke netwerk bieden dat de koppelingen tussen verschillende dataleveranciers, datagebruikers en dataverrijkers mogelijk maakt.”

Meerdere datasets

Het opendataplatform bestaat straks uit meerdere datasets waaronder de snelheid van MYLAPS en bijvoorbeeld video of hartslag. "Die data kunnen door meerdere applicaties worden gebruikt. De Sprint Coach App is daar één van. De wetenschap kan daar ook gebruik van maken, mits de eigenaar van de data dat toestaat. De kennis die daaruit komt, kan de data verrijken en zo weer worden doorgesluisd naar de Sprint Coach-app of andere gebruikers. Zo kun je producten blijven verbeteren en kennis blijven ontwikkelen. Een geweldige win-winsituatie voor de sport, het bedrijfsleven en de wetenschap!”

Gerelateerd nieuws