Roeien is een sport die van jongs af aan en tot op hoge leeftijd beoefend kan worden. Alhoewel roeien als een gezonde sport wordt gezien komen overbelastingsblessures vrij veel voor. Met name de lage rug blijkt hiervoor erg gevoelig te zijn. Het percentage lage rugklachten als gevolg van roeien ligt rond de 32% . Bij een eerder door dit consortium uitgevoerd onderzoek naar rugklachten; één van de aanleidingen voor het schrijven van dit projectplan; werden actieve 42 toproeiers getest, waarvan de helft(!) een geschiedenis van lage rugklachten had. Bij toproeiers leiden rugklachten tot trainingsuitval, het missen van wedstrijden en in het ergste geval tot het noodgedwongen stoppen met de sport. Recreatieve roeiers kunnen als gevolg van lage rugklachten voor langere tijd hun sport niet beoefenen en worden ook in hun dagelijkse activiteiten en werk gehinderd door deze klachten. Terugkerende klachten demotiveren bovendien het weer beginnen met roeien, met mogelijk bewegingsarmoede tot gevolg. De behoefte aan een oplossing die rugpijn kan voorkomen is dus groot. Wetenschappelijk onderzoek van zowel dit consortium als van buitenlandse collega’s suggereert dat er een relatie bestaat tussen de houding van de rug van de roeier tijdens de roeislag en het al dan niet optreden van rugklachten. In dit project gaan wij op zoek naar manieren om door middel van slim aangepaste kleding de houding te corrigeren en waar mogelijk de rug te ondersteunen. Hiervoor slaan de Koninklijke Nederlandse Roeibond, Nederlandse sportkledingfabrikant Lorini, de Sportartsengroep en de onderzoeksinstituten Vrije Universiteit en Hogeschool van Amsterdam de handen ineen. Het doel van dit project is om in relatief korte tijd, op basis van input van sporters en sportmedische staf en op basis van reeds vergaarde en tijdens het project te vergaren wetenschappelijke kennis, te komen tot een prototype roeioutfit. Deze roeioutfit helpt het lichaam tijdens de roeibeweging in een optimale houding te houden en biedt zoveel mogelijk ondersteuning aan de rug. Dit project is daarbij tevens een opstap naar vervolgonderzoek (zowel commercieel als wetenschappelijk) indien het prototype succesvol is.
The department of Human Movement Sciences performs research covering a broad spectrum of fundamental and applied work in human movement. The research is multidisciplinary; we combine physiology, psychology, mathematics and (bio) mechanics, and have an integrative and translational approach. Our research is mainly experimental, and focuses on the movement of man in relation to his surroundings and to the musculoskeletal system. This is to examine both the normal and the pathological functioning. In addition to the fundamental research we do research that focuses on the application of the knowledge we obtained, with the aim of optimizing mobility in for example sport and rehabilitation. Our research is largely funded by parties outside the university, such as NWO, STW, EU, and charities.
We validate Innovations!
Ultimateinstability houdt zich bezig met het trainen van dynamische stabiliteit door het ontwikkelen van innovatieve materialen en trainingsmethoden gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en ervaringen uit de praktijk.
ProCare streeft ernaar om duurzame en innovatieve oplossingen te leveren aan bedrijven en organisaties in de zorg en de sport. We hopen hiermee te bereiken dat ieder individu, van de revaliderende sporter tot de 65-plusser die graag actief blijft, het maximale uit zichzelf kan halen.
Ever since Freerk Lode manufactured the first electro-magnetic cycle ergometer in 1952, accuracy, reliability and durability have been fundamental for further developments. Having started years ago in the small market of cardiology and pulmonary function, Lode BV has become a specialist in the complete spectrum of medical ergometry. Lode is world renowned as a manufacturer of high quality ergometers and the Lode brand stands for accuracy, durability and ergonomic design. The Lode product range varies from bicycle ergometers and treadmills to recumbent, arm and supine ergometers and ergometry software.
Noord Nederland is een broedplaats van kennisontwikkeling en innovaties op het gebied van sport en bewegen, revalidatie en gezond ouder worden. Er wordt in diverse netwerken samen gewerkt en er vinden veel mooie en goede initiatieven plaats op het gebied van sport- en bewegingsinnovaties. Zo is een nieuwe loopband ontwikkeld voor rolstoelgebruikers, worden er openbare ruimtes ingericht om sport en bewegen te stimuleren en wordt gewerkt aan softwaretools om wendbaarheid en tactiek van profvoetballers te monitoren. Het Sportinnovator Centrum biedt de mogelijkheid om de volgende stap te zetten met als focus om de samenwerking met het bedrijfsleven te intensiveren en het netwerk effectiever te gebruiken ten behoeve van innovaties met maatschappelijke en economische impact. Door het ontwikkelen en toepassen van innovaties wil het Centrum iedereen op zijn eigen bewegingsniveau optimaal laten presteren, waardoor iedereen meer, beter en langer kan bewegen en daardoor gezonder opgroeit en gezonder ouder wordt.
FreeSense ontwikkeld draadloze sensoroplossingen en wearables voor sport, werk en care