Project Detail

Smart Rings

Beheerder

Maurice Aarts

Website

www.isldb.nl

Contact

+31628351624

maurice@isldb.nl

Start Datum

2013-05-01

Eind datum

2018-12-31

Tijdens het EK Turnen in het Roemeense Cluj-Napoca dit weekend heeft een Nederlandse innovatie een cruciale rol bij het onderdeel ringen. De Smart Rings Jurytool, ontwikkeld door InnoSportLab 's Hertogenbosch en Janssen-Fritsen, wordt bij dit kampioenschap voor het eerst bij de senioren gebruikt als officiële juryondersteuning bij de ringen. Labmanager Maurice Aarts: "Voor ons kan dit EK erg belangrijk zijn richting een stap naar wereldniveau." Bij het onderdeel ringen zal tijdens het EK, dat tot zondag duurt, op het scorebord een derde score te zien zijn. Behalve een score voor moeilijkheid en uitvoering is er nu ook een aftrekscore ('Neutral Deduction') te zien voor de houdingstijd. "Alle krachtelementen in de ringen moeten minimaal 2 seconden aangehouden worden. Om te laten zien dat je de kracht hebt om dat goed uit te voeren", legt Aarts uit vanuit de Sala Polivalenta in Cluj-Napoca. Zuivere jurering Die uithoudingstijd wordt gemeten met de Smart Rings Jurytool, een onderdeel van de Smart Rings Toolbox die vorig jaar de Sportinnovator Prijs ontving.

Value Proposition

De jurering zal volgens Aarts zuiverder worden met de ontwikkelde software en de krachtsensoren in de ringen. "Een jurylid moet vijf tot zes dingen tegelijk bijhouden en één daarvan is ook nog telAarts kan daarom met zekerheid zeggen dat er een noodzaak is om dit juryondersteuningssyteem in te voeren. De Europese Gymnastiek Unie (UEG) heeft de jurytool in feite is binnen drie jaar in-competition geïmplementeerd. De UEG pakt dus hard door. Dat vind ik een compliment waard naar de bond dat ze dat doen en durven."

Revenue Model

Samen met Janssen-Fritsen InnoSportLab 's Hertogenbosch heeft de Smart Rings ontwikkeld in samenwerking met toestellenfabrikant Janssen-Fritsen. Het systeem heeft de potentie om vanaf eind 2018 verkocht te worden aan nationale en internationale turntrainingscentra die hun turners optimaal willen voorbereiden op (inter)nationale wedstrijden (EK, WK, OS).

Tooling, Methods, Data

Highspeed video, in-competition krachtenregistratie aan de ringen, ontwikkeling software en inputtool. Joined R&D tussen Janssen-Frtisen, UEG/FIG en InnoSportLab 's-Hertogenbosch. Datasets: video, kracht, hold time, complete ringenoefeningen tijdens afgelopen 4 EK Turnen.

Expertise Knowledge

Human Movement Science Informatica (programmeren) Werktuigbouwkunde Expertise en kennis rondom internationale jurering ringen binnen het heren turnen (MAG)

Confidentiality

Wel vertrouwelijk karakter: Inbouwen krachtsensoren, ontwikkelede software.

Big Data Factor

Alle datasets bevatten: video, kracht, hold time, complete ringenoefeningen tijdens afgelopen 4 EK Turnen.

Organizations and People Involved

Janssen-Fritsen / UEG en FIG / InnoSportLab 's-Hertogenbosch.

Key Success Factors

Verdere wereldwijde acceptatie door andere continentale bonden (buiten europa) en werteldgymnastiekbond FIG.

Target Customer Audience

Nationale en internationale turntrainingscentra die hun turners optimaal willen voorbereiden op (inter)nationale wedstrijden (EK, WK, OS).

Solution Summary

"Hawk-eye for Gymnastics": een jury ondersteuningstool voor de zuivere beoordeling van de houdingtijden van kracht- en houdingselementen tijdens ringen oefeningen gebaseerd op objectieve (kracht, highspeed video) en subjectieve (expert beoordeling jury) data.

  Share

Gerelateerd Nieuws

Data sets van gelinkte organisaties

Gerelateerde Projecten

Gerelateerde Organisaties