Achtergrondartikel

Sprint Coach app vervangt stopwatch in Thialf

Pieter van der Meer

05-07-2017

Schaatsen is een sport van tijden klokken en schrijven. Hoe goed een schaatscoach dat ook kan met de hand, met meerdere rijders in de baan wordt het snel lastig om dat nauwkeurig mee te klokken. Met Sprint Coach wordt straks de stopwatch vervangen door een live-feedbacksysteem. Tijdens de zomerijsperiode (3 juni tot 15 juli) werd de innovatie van KNSB, Innovatielab Thialf en Sportunity voor het eerst getest. Roy Mulder (embedded scientist KNSB): "Coaches en schaatsers zijn al razend enthousiast over dit coachplatform."

Als embedded scientist van de KNSB is Roy Mulder de wetenschappelijke ondersteuner voor alle commerciële schaatsploegen van Nederland. Daarbij merkte hij dat de tijdwaarneming tijdens trainingen veel beter en nauwkeuriger kan. Zeven maanden geleden had hij al scherp voor ogen hoe een coachdashboard voor de coach daar een grote verandering in kan brengen.

12 meetlussen

Terwijl op het zomerijs door schaatsploegen als Clafis hard wordt getraind, laat Mulder de stopwatch van Sprint Coach app zien. "Die witte lijnen zijn de meetlussen van MYLAPS. Die zijn hier bij de renovatie van Thialf in het beton gefreesd. Daardoor kunnen we op 12 segmenten de snelheid van de schaatser meten. Het systeem meet tijd, wij hebben daar afstand aan gekoppeld. Het verschil in binnen of buitenbocht is daar natuurlijk cruciaal in, daarom hebben we ook een optie ingebouwd om aan te geven of het een rondje binnenbaan of buitenbaan is."

Indoor snelheid meten

Een systeem met gps, waar buiten veel apps mee werken, was voor in het schaatsstadion geen optie. "Indoor kun je tot nu toe geen snelheden meten. Buiten heb je je Strava op de fiets zitten of je kilometerteller die de omwentelingen meet van je wiel. Binnen heb je dat niet. In het oude Thialf hingen beacons om snelheid te bepalen, maar daar moest je achteraf nog veel aan bewerken", zegt Inge Stoter van Innovatielab Thialf.

Mulder vult haar aan: "Het was daarbij ook vooral dat het niet live was. Dat is met dit systeem een groot voordeel: je bent over de lijn en je hebt je tijd. De coach heeft de tijd zelf tijdens het rondje." Hij demonstreert dat met een schaatsster van de juniorenploeg die in de baan rijdt. Als ze de lus passeert plopt er een nieuwe meting op zijn tablet binnen.

Mogelijkheden voor coaches

De embedded scientist ziet allerlei mogelijkheden in het coachdashboard voor schaatscoaches. "Doordat je zelf het startpunt en de afstand kunt kiezen, kun je alles klokken wat je wilt. Je kunt van de rijders ook tegelijkertijd de rondetijden zien binnenkomen. Dat vond Jillert Annema van Team Clafis ook interessant. Hij werkt vaak in tweetallen die 800 meters rijden. Ga jij daar als coach maar eens alle tijden van bijhouden."

"Ik zou graag willen dat je  standaard prestaties kunt meten en dat je daarna kunt kijken hoe dat zit met de techniek." - Roy Mulder (embedded scientist KNSB)

Sprint Coach gaat een nieuwe manier van trainen meebrengen, denkt Mulder. "Er werd in het schaatsen veel gecoacht op techniek met video. De stopwatch was de check of dat resulteerde in een betere snelheid. Ik zou graag willen dat je  standaard prestaties kunt meten en dat je daarna kunt kijken hoe dat zit met de techniek. Dat zijn weer volgende stappen: kunnen we hier ook techniek aan koppelen?"

Bredere doelgroep

Inge Stoter ziet in Sprint Coach een mooi en simpel voorbeeld van hoe innovatie in een lab kan ontstaan. "De vraag kwam uit de topsport, daar hebben we met het bedrijfsleven en de sport en Innovatielab Thialf samen naar gekeken hoe we we dat naar de markt kunnen brengen." Ze heeft daar ook al concrete ideeën voor en de doelgroep heeft ze ook al voor ogen. "Nederland telt 16.000 wedstrijdschaatsers en Thialf trekt 45.000 recreatieve schaatsers per jaar. Er is dus zeker een brede doelgroep. We willen dit later natuurlijk op meerdere ijsbanen uitzetten zodat dit overal op de wereld normaal wordt. Uiteindelijk hoop ik ook dat Sprint Coach in andere sporten als baanwielrennen of atletiek gebruikt gaat worden."

"We willen dit later natuurlijk op meerdere ijsbanen uitzetten zodat dit overal op de wereld normaal wordt." - Inge Stoter (Manager Innovatielab Thialf).

Pilotfase

De Sprint Coach zit nu nog in een pilotfase, maar in september vlak voor de start van het schaatsseizoen, moet de app gelanceerd worden. Bij de ontwikkeling en het naar de markt brengen van het product speelt Sportunity een belangrijke rol. Niels Schut van het sportmarketingbedrijf uit Apeldoorn is erg enthousiast over de samenwerking met het innovatielab. "Doordat Innovatielab Thialf al is opgericht voor innovaties gaat het ook een stuk sneller. Innovatielab Thialf is vooruitstrevend om dit soort dingen neer te zetten. Daardoor hebben we nu een  sterk product dat door meerdere partijen wordt gedragen. Met KNSB, Innovatielab Thialf en Sportunity hebben we een mooi collectief waarin ieders expertise tot zijn recht komt." 

Meer info:

 

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten