Volans presenteert Volans4all aan het grote publiek op Boot Düsseldorf

Volans Rowing presenteert deze week de Volans4all op de grootste watersportbeurs van de wereld: Boot Düsseldorf. Dit vierde product van Volans is een roeiboot die speciaal is ontworpen voor beginners. In 2015 ontving dit project een Sportinnovator-idee Award om zo het concept verder uit te werken naar een prototype. Nu is de roeiboot klaar voor de markt.

Redactie 25 januari 2018, 10:00

De Volans4all is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de internationale roeifederatie FISA. Het eerste contact tussen Volans en Fisa werd al in 2014 gelegd bij het WK Roeien in Amsterdam, waar Volans een skiff voor kinderen presenteerde. Dat trok de aandacht van Guin Batten, die bij de FISA verantwoordelijk is voor het 'Rowing for All-programme'.

'1000 dollar boot'

De grootste uitdaging van dat programma ligt in verlagen van de drempel voor de roeisport in ontwikkelingslanden, vertelde Lenneke de Voogd al eerder: “Materiaal is daar belangrijk bij, want dat is te duur en kwetsbaar. Ze stelde toen gelijk de uitdaging: als je een boot van 1000 dollar kunt maken dan hebben we een goede kans om dat soort landen mee te krijgen."

Goedkope productietechniek

Daarom was bij de ontwikkeling van de Volans4all een goedkopere productietechniek de belangrijkste uitdaging. De grootste winst werd dankzij rotomolding-techniek, waarbij polyethyleen wordt gebruikt in plaats van een composiet van glasvezel en polyester. "Dat is veel goedkoper, maar vraagt een grote investering in de matrijs. Als je grote series maakt is het per boot uiteindelijk wel veel goedkoper", zie De Voogd bij de presentatie van het eerste prototype. De Volans4all wordt nu voor Volans Rowing geproduceerd door het bedrijf Lettmann in Moers.

Speciaal voor beginners

De Volans4all is een stabiele en veilige roeiboot, die zo ontworpen is dat beginners het sportieve roeien gemakkelijk onder de knie te krijgen. Daarmee is de Volans4all ideaal voor recreatieparken, watersportverenigingen en speciale locaties of projecten om roeiboten ter beschikking te stellen voor beginners.

Duitse markt

Met deze presentatie richt Volans zich nadrukkelijk op de Duitse markt. Boot Düsseldorf is de grootste watersportbeurs ter wereld met maar liefst een kwart miljoen bezoekers uit meer dan vijftig landen. Niet alleen zijn er honderden jachten en boten te zien, maar ook is er volop aandacht voor cruises, duiken, vissen, kano- en roeisport en trendsporten zoals wakeboarden, skimboarden en kiten. Naast de Volans4all laat Volans op de beurs ook haar andere boten zien: de Volans², de Volanskids en de Volanscoastal.

Meer info:

Gerelateerd nieuws