Overzicht

Sport science & innovation Groningen

Sport Science & Innovation Groningen (SSIG) is het platform voor het initiëren, aanjagen, ontwikkelen en delen van wetenschappelijke kennis op het vlak van sport & bewegen. Ons specifieke doel daarbij is het optimaliseren van beweegprestaties in sport, revalidatie en het dagelijks leven voor een gezondere maatschappij.

SSIG is een netwerk dat wetenschappelijk kennis van sport en beweging bij elkaar brengt, onderzoek uitvoert en innovatie stimuleert. In een samenwerkingsverband tussen kennisinstellingen (Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Hanzehogeschool Groningen), lokale overheden (Gemeente Groningen) en het bedrijfsleven (Lode Holding) werken we aan de volgende thema’s:

• Sport & Healthy ageing: Kinderen – volwassenen – ouderen. Hoe blijven we zo lang mogelijk fit en gezond? Gezond ouder worden, waarbij fysiek actief zijn van cruciaal belang is, verhoogt de kwaliteit van leven en welzijn.

• Sport & Performance: Op topniveau presteren, persoonlijke records breken of het verslaan van anderen: sport kent vaak prestatiedoelen. Binnen de sportwetenschappen is prestatie een veelvoorkomend onderzoeksthema. Ook in Groningen wordt veel onderzoek gedaan naar prestaties van zowel jonge als oudere atleten die deelnemen aan een elite of recreatief sportniveau.

• Sport & Sustainable society: Mensen sporten als onderdeel van een gezonde levensstijl en verleggen daarbij regelmatig hun grenzen. Naast persoonlijke fitheid creëert sport ook sociale, culturele en economische voordelen voor de maatschappij. Wetenschappers in Groningen onderzoeken dergelijke bredere kwesties in sport die verder gaan dan ‘sport als fysieke activiteit’.

Gerelateerd nieuws