Voor sportprofessionals

“Er zijn veel sectoren in de samenleving waarin sport een rol kan spelen. Om dat efficiënt te doen, moeten we op zoek blijven naar vernieuwingen.”

Maurits Hendriks, lid Topteam Sport en Technisch Directeur NOC*NSF

Ben je (top)sporter of coach? Of werk je bij een sportinstelling, sportvereniging of sportbond? Dan heb je te maken met innovatie. Want innovatie is de manier om je sport én je sportprestaties verder te brengen. De impact kan enorm zijn. Denk aan de uitvinding van de klapschaats, de komst van video assistant referees in tal van sporten en het toepassen van statistieken en data om tegenstanders te analyseren...

De mogelijkheden zijn eindeloos. Mooi aan deze innovaties is dat ze niet beperkt blijven tot toepassingen in de topsport, maar vaak ook doorvertaald worden naar de recreatieve sport. En naar de rest van de maatschappij! Zelf innoveert de sport ook door vernieuwing van het sportaanbod, bijvoorbeeld met nieuwe spelvormen die beter aansluiten bij de behoefte van doelgroepen zoals knotshockey en Nordic Walking. Tegelijkertijd worden er nieuwe vormen van sportabonnementen ontwikkeld en gaan we sporten met het bedrijf of de school. En we zien de opkomst van ‘computer aided fitness’.

Voorbeelden van sportinnovaties

  • Sprint Coach App Innovatielab Thialf

De Sprint Coach App is de vervanger van de handstopwatch voor schaatscoaches. Het is een geavanceerd coachdashboard met meerdere mogelijkheden om tijden live te klokken en vervolgens in een platform op te slaan en te analyseren. Bij dit project werkten de KNSB en Innovatielab Thialf samen met sportmarketingbedrijf Sportunity. Uiteindelijk doel is dat de Sprint Coach App ook in andere sporten als baanwielrennen of indoor-atletiek gebruikt wordt.

  • Aerodynamisch tijdritpak TU Delft

In 2017 won Tom Dumoulin de 100ste Giro d'Italia. Wat heeft bijgedragen aan zijn overwinning is zijn aerodynamische tijdritpak, dat de TU Delft samen met Sportinnovator-centrum TU Delft Sports Engineering en Team Sunweb ontwikkelde. De universiteit gebruikte bij het onderzoek naar de aerodynamica van dit pak een bijzondere methode: het lichaam van Dumoulin werd eerst gescand en op basis daarvan werd er een 3D-mannequin van hem geprint. De luchtweerstand van deze mannequin, met steeds verschillende pakken aan, werd vervolgens in de Delftse windtunnel doorgemeten en geoptimaliseerd.

Sportinnovator-centra

Wil je weten wat de laatste stand van zaken is op het gebied van sportinnovaties die jouw sport op een hoger niveau kunnen tillen? Of heb je een innovatief idee op het gebied van sportinnovatie en wil je weten hoe je je innovatie verder kunt brengen? Er zijn diverse Sportinnovator-centra in het land waar sporters, coaches, sportinstellingen, onderzoekers, bedrijven en gemeenten samen werken aan vernieuwende ideeën. De centra komen graag met je in contact om advies te geven, om te helpen bij netwerkvorming en/of mogelijkheden van samenwerking te verkennen.

Financiering sportonderzoek en -innovatie

Om vernieuwing te stimuleren verstrekt Sportinnovator subsidies.

Wil je jouw sportinnovatie (door)ontwikkelen, vermarkten en/of opschalen? Of wil je weten welke overige subsidies, financieringsmogelijkheden en regelingen er zijn op het gebied van (sport)innovatie? Kijk dan ook eens op Wegwijzer sportinnovatie.

Sport Data Valley

Data in sport en bewegen is onmisbaar in de ontwikkeling van sportinnovatie. Met de nieuwe versie van Sport Data Valley, die in het najaar van 2019 live gaat, krijgen sportbonden, sportinstellingen, sporters, coaches en consumenten inzicht in hun gegevens en per thema toegang tot onderzoek en toepassingen. Met het platform kan data veilig worden ontsloten en worden gekoppeld aan analyses.

Gerelateerd nieuws