Sport Data Valley

Sport Data Valley is het nationale platform voor analyse en onderzoek van data rond sport en bewegen. Er wordt geweldig onderzoek gedaan in Nederland naar sport en bewegen, maar vaak wel op zogenaamde kenniseilanden. Deze eilanden worden door Sport Data Valley met elkaar verbonden. Het digitale platform is dienend aan sport, wetenschap, overheid en bedrijven. Alleen op deze manier brengen we Nederland naar een hoger niveau op het gebied van sport en bewegen. Sport Data Valley is een initiatief van Sportinnovator en wil Nederlanders slimmer, effectiever en duurzamer laten bewegen.

MEER DOEN MET DATA

Onze telefoons, smart watches en vele andere ‘connected devices’ produceren samen een gigantische hoeveelheid data. Tegelijk groeien de mogelijkheden van data onderzoek, zoals data mining, kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence) en machine learning. Hoewel er in de topsport al langer onderzoek gedaan wordt op basis van data, zijn de inzichten uit deze data nog lang niet voor iedereen bereikbaar.

Sport Data Valley verbindt data uit de praktijk met (wetenschappelijk) onderzoek en maakt inzichten beschikbaar maken voor een breed publiek.
Het online platform maakt onderzoek makkelijker, efficiënter en toegankelijker, door het koppelen van databronnen, data en cohort management, authenticatie van gebruikers, ingebouwde toestemming workflow en wetenschappelijke vragenlijsten voor onderzoek en analyse van data met veel gebruikte analysetools op één plek.
Tegelijkertijd kunnen sporters, coaches en ondersteunde staf via het online platform toegang krijgen tot gepersonaliseerde, wetenschappelijke, dashboards en analyses op basis van eigen data, nieuwe inzichten en artikelen en een (kennis)netwerk van sporters en coaches.
Via de (offline) Sport Data Valley labs kunnen sportorganisaties, bedrijven, overheden en kennisinstellingen advies vragen over het beheren en analyseren van hun data.

ONLINE PLATFORM

Met het online platform kunnen recreanten, topsporters, coaches, onderzoekers, bedrijven, gemeentes en anderen veilig data beheren, analyseren en ontsluiten middels een centrale infrastructuur. Ook krijgen zij toegang tot onderzoek, toepassingen en analyses op basis van hun eigen data. Iedereen kan gebruikmaken van het online platform. Interesse? Ga naar www.sportdatavalley.nl!

OFFLINE: SPORT DATA VALLEY LABS

Partijen met veel verschillende data rond sport en bewegen kunnen ook fysiek aankloppen bij de Sport Data Valley Labs. Deze data labs worden bemand door data stewards. Zij geven ondersteuning en advies voor het beheren, standaardiseren en analyseren van data met als doel om organisaties meer controle te geven over hun eigen data en hier méér uit te halen. Bijvoorbeeld om blessures te voorkomen, nieuwe inzichten te krijgen, talent tracking te bevorderen of beter te presteren.

Er zijn Sport Data Valley labs in Amsterdam, Heerenveen, Eindhoven en Den Haag. Daarnaast is er nog een SDV sensor lab in Enschede en een SDV Science lab in Leiden.

Lees hier meer over het werk van de eerste datasteward in het Sport Data Valley Lab in Thialf!

OFFLINE ADVIES, ONLINE DATA BETER OP ORDE

Juist de combinatie van verschillende data zorgt voor de meest interessante inzichten. Sport Data Valley koppelt daarom met verschillende bestaande sensoren, fitness-apps, smartwatches en athlete management systemen. Ook steunt Sport Data Valley verdere standaardisatie van gegevens, zodat data beter uit te wisselen is. De data stewards van de Sport Data Valley labs kunnen adviseren hoe data veilig, gestructureerd en volgens (de facto) standaarden kan worden verzameld en opgeslagen. Hoe beter de data set, hoe beter de analyse.

VEILIG DATA ONTSLUITEN

Met de groeiende hoeveelheid data is het belangrijk om ook de privacy, kwaliteit van data, veiligheid van de opslag en koppelingen goed geregeld te hebben. Sport Data Valley biedt een beveiligde omgeving die voldoet aan alle AVG-eisen. In deze omgeving kunnen sporters, coaches en onderzoekers hun data veilig opslaan zonder dat deze ongewild kan worden ingezien door anderen. De gebruiker blijft altijd eigenaar van de aangeleverde data.

Door wie is Sport Data Valley ontwikkeld?

Academische achtergrond

Sport Data Valley is een initiatief van Sportinnovator en wordt ontwikkeld door het Sport Data Center, het leidende academische sportonderzoekscentrum op het gebied van data in Nederland. Op deze manier wordt een neutraal platform gerealiseerd zonder winstoogmerk.

Samenwerkingspartners

Sport Data Valley wordt verder ontwikkeld met verschillende samenwerkingspartners, waaronder Kenniscentrum sport, NOC*NSF, Innosportlab Tongelreep, Innovatielab Thialf, KNVB en CTO Amsterdam en Den Haag en betrokkenheid van ruim 90 maatschappelijke organisaties actief op het gebied van sport.

De ontwikkeling van Sport Data Valley wordt mogelijk gemaakt door ZonMw.

BEWEEG SLIMMER DOOR MEER INZICHT IN JOUW SPORTDATA

MELD JE AAN VOOR SPORT DATA VALLEY

Gerelateerd nieuws