Voor bedrijven

Bedrijfsleven katalysator voor sportinnovatie!

Sport levert een bijdrage van 13,7 miljard euro aan de Nederlandse economie. Dat is 1,2% van de totale economie. Een bloeiende business met in Nederland ruim 2.000 bedrijven met een link naar sport. Toch heeft de sport een nog veel groter groeipotentieel dat tot nu toe onbenut blijft. Zo kan sport ook voor innovatieve ondernemers, gericht op bijvoorbeeld voeding, techniek, beweging, ICT of big data, een interessant toepassingsgebied zijn. Of een proeftuin voor nieuwe innovaties! Sportinnovator kan je daarbij verder helpen. Het bedrijfsleven vormt dé belangrijkste schakel om sportinnovaties naar de markt en daarmee naar de klant te brengen. Deze klant kan zowel een sportorganisatie als een individuele topsporter zijn, maar denk ook aan de veel grotere groep van consumenten die innovaties in hun recreatieve sport toepassen of juist daarbuiten.

"Voor bedrijven valt er veel te winnen door te investeren in sportinnovaties."

- Martin Olde Weghuis, lid Topteam Sport

Hoe kun je als bedrijf meer innoveren?

Netwerk

Sportinnovator stimuleert de ontwikkeling van sportinnovaties én we helpen kansrijke innovaties daadwerkelijk hun weg naar de markt te vinden. Dit doen we door bedrijven te verbinden met de sportpraktijk, met collega-ondernemingen én met kenniscentra in Nederland door de organisatie van thematische meet & matchbijeenkomsten en bijeenkomsten, door kennis- en informatieoverdracht via de Sportinnovator-website en advies. De Sportinnovator-centra spelen hierbij een belangrijke rol. Binnen deze Sportinnovator-centra werken bedrijven, de sportpraktijk, onderzoekers en gemeenten samen aan innovaties. De centra komen graag met je in contact om advies te geven, om te helpen bij netwerkvorming en/of mogelijkheden van samenwerking te verkennen.

Sportinnovator Bedrijventour

Eind vorig jaar startte Sportinnovator een nieuw programma specifiek gericht op bedrijven. Met dit programma wil Sportinnovator het landelijke netwerk van Sportinnovator verder uitbouwen en daarbij het bedrijfsleven nog actiever betrekken en faciliteren.

Helaas is het de komende tijd niet mogelijk om fysiek bij elkaar te komen, zodra dit soort bijeenkomsten zijn toegestaan zullen we weer de regio’s bezoeken met onze bedrijventour. In de tussen tijd geven we graag 1 op 1 advies.

Voor vragen kun je contact opnemen met Paul van der Kolk, programmamanager Bedrijfsleven en Innovatie (paul@sportinnovator.nl, tel 0643597874).

Interesse om een Sportinnovator bedrijventour in jouw regio bij te wonen?

Check dan hier meer informatie over de bedrijventours!

"Imbema en Innovatielab Thialf werkten al succesvol samen aan de ontwikkeling van het FastIce®-systeem, een innovatie van de Zamboni® ijsegaliseermachine, en aan andere productinnovaties. Onze samenwerking geeft Imbema de kans om te werken aan innovatieve oplossingen. En om geavanceerde proefopstellingen en klanten, medewerkers en leveranciers te laten meekijken naar onze innovaties."

- Alexander Bloemers, CEO Imbema

Financiering

Het ontwikkelen, opschalen en naar de markt brengen van innovatieve producten in de sport brengt voor ondernemers risico’s met zich mee. Vooraf worden vaak grote investeringen gevraagd, terwijl de baten nog achterblijven en de kans op succes niet zeker is. Je hebt geld nodig om je plannen te realiseren en om succesvol de stap naar de markt te kunnen maken. Financiering vinden voor uw innovaties kan lastig zijn. Sportinnovator stimuleert innovatie, onder andere met de volgende regelingen:

  1. Subsidietraject voor bedrijven 2018 en 2019
  2. Nationale Sportinnovator Prijs (NSP)
  3. Innovatiechallenges van VWS en Sportinnovator. De thema’s van deze subsidieregelingen vloeien voort uit het Nationale Sportakkoord.

Kijk ook eens op de Wegwijzer sportinnovatie als je jouw sportinnovatie nationaal of internationaal wil (door)ontwikkelen, vermarkten en/of opschalen. Of als je wilt je weten welke overige subsidies, financieringsmogelijkheden en regelingen er nationaal en internationaal zijn op het gebied van (sport)innovatie. Voor vragen kun je contact opnemen met Paul van der Kolk, programmamanager Bedrijfsleven en Innovatie (paul@sportinnovator.nl, tel 0643597874).

Picoo combineert interactieve technologie met traditionele buitenspelletjes, zoals tikkertje en verstoppertje. Ondernemer Iris Soute: "Het is schrikbarend hoe weinig wij mensen en met name kinderen tegenwoordig bewegen. Vaak wordt de technologie aangewezen als boosdoener: kids zitten liever achter een iPad. Wij gebruiken deze zelfde technologie daarom juist om kinderen naar buiten te krijgen en ze te laten bewegen."

- Iris Soute, CEO Picoo, één van de winnaars van de Nationale Sportinnovator Prijs 2016

Sport Data Valley

Met z'n allen produceren we een oceaan aan data. Dit draagt bij aan innovatie in de wereld van sport en bewegen. Om de innovatieve kansen van data én de uitdagingen rond privacy, opslag en delen van data aan te pakken, ontwikkelt Sportinnovator Sport Data Valley. Met de nieuwe versie van Sport Data Valley, die in het najaar van 2019 live gaat, kunnen bedrijven hun diensten aanbieden via een neutrale data-infrastructuur. Zo kunnen innovaties en nieuwe toepassingen toegankelijk gemaakt worden, terwijl de data beschermd blijft. Bedrijven kunnen dus een koppeling maken met Sport Data Valley om gebruikers zo veilig en gestructureerd diensten, zoals bijvoorbeeld meetapparatuur of analyse te bieden.

Gerelateerd nieuws