Overzicht

‘Buitengewoon Bewegen’ wil kinderen én ouders meer naar buiten krijgen

‘Buitengewoon Bewegen’ wil kinderen én ouders meer naar buiten krijgen

Zowel de ouders als kinderen naar buiten krijgen, dat was de doelstelling van veertien initiatiefnemers in de regio Groningen. Na een eerste testfase mogen de initiatiefnemers – met extra financiële hulp van de provincie Groningen en de Rabobank – de game ‘Buitengewoon Bewegen’ nog verder gaan uitwerken.

Redactie 09 mei 2019, 17:01

Het spel speelt zich af in de virtuele wereld Fantastiniland, waarbij spelers met opdrachten van Koning Rini gestimuleerd worden om buiten opdrachten te doen met de ouders. “Het eerste level gaat bijvoorbeeld om het bewegen in en rondom het huis”, vertelt projectleider Simone Smuling van Huis voor de Sport Groningen. “Aansluitend krijg je in de vervolglevels meer opdrachten om alleen of met je ouders uit te voeren.”

“De reacties van de afgelopen maanden bieden genoeg houvast om dit project door te zetten“, vult ze aan. Samen met dertien andere partners werd ongeveer anderhalf jaar geleden een initiatief opgezet om mensen actief in beweging te krijgen. De focus ging snel naar volwassenen met kinderen, waarna de game op vier Groningse schoolklassen kort werd getest. Recentelijk besloten de provincie Groningen en de Rabobank financieel bij te dragen aan het project, waardoor de verdere ontwikkeling van het spel mogelijk werd.

Ontstaan van bewustwording

In eerste instantie bestond Buitengewoon Bewegen uit twee levels, maar ondertussen is het uitgebreid naar acht levels die op verschillende plekken gespeeld kunnen worden. Doordat kinderen met hun ouders buiten beweegactiviteiten uitvoeren, verdienen ze Fantastinicoins en kunnen ze steeds nieuwe levels doorlopen. Door het spel minimaal een half jaar te spelen is het de bedoeling dat er daadwerkelijk gedragsverandering op gaat treden. Smuling: “Er moet een soort bewustwording ontstaan dat het leuk is om samen in beweging te zijn als gezin. Het is goed voor je en dat moeten we vaker doen, is de les van Buitengewoon Bewegen.”

“Een aantal kinderen gaf in eerste instantie wel aan dat de ouders het te druk hadden en dan heb je echt coaching nodig om ze alsnog wat welwillender te krijgen”, vervolgt ze. “Begeleiding is dan ook belangrijk, zeker aan het begin van het spel.” Uiteindelijk is het de bedoeling dat de deelnemers met de huidige opzet ongeveer zes maanden bezig zijn. Volgens Smuling moet het spel ook op een gegeven moment voorbij zijn, waarna gezinnen automatisch op eigen initiatief meer gaan bewegen.

Vanaf mei gaan de initiatiefnemers nog meer ervaringen opdoen, aangezien er in acht basisschoolgroepen Buitengewoon Bewegen opnieuw getest gaat worden. Ook wordt er gestart met een buurtgame in Haren en een campinggame in Opende. In de tussentijd werken de makers verder aan de ontwikkeling en digitalisering van het spel.