Overzicht

Eerste ‘Skills Garden’ opent zijn deuren in Almere

Geen simpel pleintje of speelplaats, maar een high design bewegingsruimte en ontmoetingsplaats voor alle leeftijden. Daar streeft het concept van de Skills Garden naar. Vanaf 20 juni kan men in Almere terecht bij de eerste Skills Garden, waarbij in andere gemeenten vergelijkbare plannen in de steigers staan.

Redactie 01 juni 2019, 10:00

De nieuwe Skills Garden is momenteel eigenlijk nog gesloten, maar een aantal kinderen kon het schijnbaar niet laten om onder de hekken door te kruipen en een kijkje te nemen. Een goed teken volgens René Wormhoudt, de ontwerper van de Skills Garden. “Het trekt de aandacht en moet mensen uitdagen om te bewegen”, zegt hij. De Skills Garden vloeit voort uit het Athletic Skills Model (ASM), een visie grotendeels gebaseerd op wetenschappelijk vondsten over bewegen. “De nadruk ligt op het beter worden in sporten en bewegen in het algemeen, simpelweg door ruimtes anders in te richten. De voorwaarden van ‘ASM’ hebben tot gevolg dat de Skills Garden er heel anders uitziet dan een simpele gymzaal of plein. Zelfs op een open en vlakke ruimte kan je natuurlijk veel goede beweegvormen doen, maar een Skills Garden heeft aantrekkingskracht en daagt je uit om in beweging te komen.”

Voorheen kwam de Athletic Skills Model voornamelijk tot uiting in binnenruimtes. Zo ontwierp Wormhoudt voor het Almere Kenniscentrum Talent, maar nu is de eerste buitenruimte gebaseerd op ASM daar. Hij spreekt van een plek voor alle leeftijden, geschikt voor beweging en sociale interactie. Wormhoudt: “Buitenruimtes zijn vaak gericht op selectieve, homogene groepen. Denk daarbij aan kinderen of jongvolwassen. We willen nu een plek ontwikkelen waar alle doelgroepen – tegelijk, als het kan – kunnen bewegen en elkaar ontmoeten. Daarom moet alles in de Skills Garden veelzijdig zijn: bijvoorbeeld een plateau waarop je kan springen, eten, dansen, maar ook kan gebruiken om een toneelstuk te doen.”

Een gemeenschappelijke taal spreken

De Skills Garden is niet alleen een simpele openbare ruimte, aldus Wormhoudt. “ASM is erop gericht mensen te laten beseffen dat iedereen invloed kan uitoefenen op hoe we bewegen. Ouders, de breedtesport, buurtsportcoaches, bewegingsonderwijs, noem maar op. Dan dient ASM als een soort gemeenschappelijke taal tussen deze groepen.” Die gemeenschappelijke taal lijkt zich te verspreiden over het land, aangezien meerdere gemeenten interesse tonen in het concept van de Skills Garden: onder meer Nijmegen, Den Haag, Breda en Bergen-op-Zoom.

“De aantrekkingskracht zit in de combinatie van drie punten”, legt Wormhoudt verder uit. “We ontwerpen de binnen- en nu ook buitenruimtes, we leiden mensen (trainers/coaches, buurtsportcoaches, docenten bewegingsonderwijs en fysiotherapeuten) op om de ruimtes optimaal te gebruiken en bieden daarnaast de mogelijkheid om de motoriek te monitoren. “Het is een goede ontwikkeling dat sport, bewegingsonderwijs, gezondheidszorg en overheid samen actiever nadenken om iedereen meer en kwalitatief beter in beweging te krijgen.”