Overzicht

Eerste Sportinnovator Hackathon

Nieuwe inzichten en ideeën om sport- en beweegdeelname te verhogen

Wat krijg je als je 50 studenten, ervaringsdeskundigen, lectoren, ondernemers en adviseurs op het gebied van sportinnovatie één dag samenbrengt op Sportcentrum Papendal? Mooie nieuwe inzichten en ideeën om mensen die nu niet voldoende bewegen en sporten letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen! Zoals bijvoorbeeld de activiteitentrein voor ouderen in Rheden en het empowermentprogramma voor islamitische vrouwen uit de wijk Presikhaaf in Arnhem: winnaars van de Sportinnovator Hackathon 2022!

Redactie 21 december 2022, 07:31


winnaars hackathonAfgelopen vrijdag vond de eerste Sportinnovator Hackathon plaats. Een evenement waarin teams van masterstudenten ‘Sport- en Beweeginnovatie’ van de HAN University of Applied Science non-stop werkten aan innovatieve oplossingen om de sport- en beweegdeelname van mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) te vergroten. Als kers op de taart was er voor de twee winnende teams een budget beschikbaar gesteld om hun idee in samenwerking met de gemeente Arnhem en Rheden verder te ontwikkelen en te implementeren, waardoor ieder team nog gemotiveerder was.

Iris Nijland, innovatie-adviseur bij Sportinnovator “Er is in Nederland een grote kloof qua sport- en beweegdeelname tussen mensen met hogere en lage sociaal economische status. De corona pandemie en de huidige energiecrisis heeft deze kloof alleen maar verder vergroot. Om te zorgen dat 75% van de Nederlanders in 2040 voldoet aan de beweegrichtlijnen voldoet een beetje extra aandacht voor sportstimulering niet. Er zijn innovatieve oplossingen nodig om mensen die nu niet voldoende bewegen en sporten, in beweging te krijgen”.


De twee winnende ideeën kregen uit handen van Gregory Sedoc, vanaf januari 2023 een van de innovatie- adviseurs bij Sportinnovator, een cheque twv € 4.000 euro uitgereikt. Met dat bedrag gaan ze binnen de gemeente Arnhem en Rheden hun ideeën verder uitwerken en implementeren. Zo gaan studenten in samenwerking met de gemeente Rheden aan de slag met een ‘activiteitentrein’ voor ouderen, waardoor sport en sportief bewegen toegankelijker wordt voor deze doelgroep en daarnaast beter aansluit bij hun wensen en behoeften. In Arnhem gaan studenten aan de slag met een empowermentprogramma voor islamitische moeders uit de wijk Presikhaaf. Een programma dat slim gebruik maakt van reeds bestaande structuren, maar met een grote maatschappelijke impact op meerdere generaties.

“Het is gaaf om te zien hoe studenten in zo’n korte tijd van scherpe analyses tot nieuwe ideeën komen. Ik ben vooral onder de indruk van de manier hoe de studenten zich hebben ingeleefd in de verschillende wijken. Daarnaast heb ik veel ideeën voorbij zien komen die we toe kunnen passen in lopende programma’s binnen de gemeente”

Koen Vosmeijer aldus, beleidsadviseur Gemeente Rheden

De Hackathon is een onderdeel van een tweejarig programma van Sportinnovator om in samenwerking met onderwijsinstellingen, gemeenten, bedrijfsleven en eindgebruikers te komen tot vernieuwende aanpakken en oplossingen om meer mensen in beweging te krijgen. Wil jij in jouw gemeente aan de slag met sociale innovatie om de sport- en beweegdeelname van mensen met een laag te vergroten? Sportinnovator biedt in samenwerking met ZonMw de mogelijkheid aan gemeenten, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties om subsidie aan te vragen voor het realiseren van een zogenaamd living lab Lage SES.

zie ook: Subisidieoproep living labs Lage SES geopend