Overzicht

Finalisten 11e Dutch Sports Innovation Award zijn bekend!

Op maandag 7 oktober wordt tijdens het Sport Innovatie Congres de 11e Dutch Sports Innovation Award uitgereikt. Een stimuleringsprijs voor innovatieve en kansrijke producten en diensten op het gebied van sport & bewegen. De vakjury heeft uit bijna 20 inzendingen Exodus Burned, Swimm en TrueBike geselecteerd als finalisten. Tijdens het congres wordt de winnaar van de award - inclusief een cheque van € 15.000 - bekend gemaakt.

Redactie 24 september 2019, 15:09

Afgelopen maandagavonden maakten 9 innovatie ondernemers hun opwachting tegenover een deskundige jury, die bestaat uit Dirk Vinken (FGHS), Mariken Leurs (RIVM), Peter Kentie (Eindhoven 365), Koen Lemmink (Rijksuniversiteit Groningen) en Jan Hoefnagels (Vertus BST). De 9 ondernemers, die uit in totaal 20 inzendingen werden geselecteerd, kregen 5 minuten om de jury te overtuigen waarom hun innovatie de opvolger moest worden van OpenRTLS, de winnaar van 2018.

Na een uitgebreid juryberaad zijn de drie finalisten geselecteerd op basis van onder meer economisch marktpotentie en bijdrage aan een vitale of sportieve samenleving. Exodus Burned, Swimm en TrueBike maken tijdens de 16e editie van het Sport Innovatie Congres hun opwachting voor de uitreiking van de Dutch Sports Innovation Award.


Exodus Burned

Exodus Burned is een unieke multi-player virtual reality (VR) game waarbij spelers hun lichaam als controller gebruiken. De spelers krijgen een mobiele VR-bril op (zonder kabels) en een soort harnas aan met sensoren waarmee ze volledig vrij kunnen bewegen. De sensoren registreren iedere beweging en hiermee kan de speler zijn eigen digitale avatar aansturen binnen het spel.


Swimm

Swimm is een compacte tegenstroom zwemmachine waarbij een gladde brede zwemstroom wordt gemaakt die de zwemmer het gevoel geeft te zwemmen in open water. Verder kan iedere zwemmer zelf oefeningen maken geheel naar eigen inziens binnen zijn eigen account. Een goed afgestelde training stimuleert en motiveert de zwemmer en doordat alles wordt vastgelegd in het account is het duidelijk meetbaar wanneer er progressie word gemaakt.


TrueBike

De TrueBike benadert de werkelijkheid beter door weerstand te bieden als je kracht zet en de fiets door te laten rollen als je geen kracht zet. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het trainen op gangbare indoor trainingsfietsen als vermoeiender ervaren wordt dan het buitenfietsen. Dit komt doordat de RPM waarden (Ratio of Perceived Exertion, een maat voor waargenomen inspanning) in iedere trapfase sterk verschillen. Dat zorgt voor een verstoring van het neuro-musculaire systeem, is daarmee vermoeiender en minder efficiënt.

Meer informatie over de 11e Dutch Sports Innovation Award en het 16e Sport Innovatie Congres is te vinden op http://sport-innovatiecongres.nl/.

Gerelateerd nieuws