Gezocht: innovatie om kinderen (0-12) meer te laten bewegen in openbare ruimte

Sporten en bewegen in de openbare ruimte wordt steeds populairder. Dat juichen we van harte toe. Hoe meer mensen bewegen hoe beter! Sporten in de openbare ruimte is een zeer laagdrempelige manier om in beweging te komen die bovendien voor iedereen beschikbaar is. Het Ministerie van VWS en Sportinnovator zijn op zoek naar (fysieke) oplossingen of concepten om sporten en bewegen in de openbare ruimte nog makkelijker, leuker en beter te maken. Specifiek voor de jongsten onder ons.

Redactie 16 april 2019, 18:00

Het gemiddeld aantal speeluren van een kind is de afgelopen 30 jaar namelijk drastisch gedaald van 15.000 naar 1.700 uur in 2015. Dat is geen goed nieuws, want het overgewicht onder kinderen neemt toe en de motorische vaardigheden nemen af.

Er zijn natuurlijk al vele sport- en speltoestellen en faciliteiten voor in de openbare ruimte die kinderen uitnodigen tot beweging. Het Ministerie van VWS en het Topteam Sport zijn echter op zoek naar nieuwe innovatieve, fysieke, oplossingen, concepten en producten om deze doelgroep (en hun ouders) te stimuleren om meer buiten te bewegen en sporten en daarbij extra aandacht te geven aan beweegvaardigheid. Hebben jullie dé oplossing? Dan ontvangen zij graag jullie pitch!

Wat is er te winnen?

  • Ongeveer €160.000,- aan pilotbudget dat verdeeld kan worden over meerdere pilots van maximaal €40.000 per stuk. Doel: een pilot of prototype realiseren en samen met ons testen.
  • Een interessant netwerk van samenwerkingspartners en gemeenten.
  • Kans op een vervolgopdracht, opschaling of een duurzame samenwerking bij een succesvolle pilot.
  • Daarnaast mag je rekenen op ondersteuning en samenwerking van creatieve en inspirerende specialisten die jullie kunnen uitdagen om jullie product nog beter te maken.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Sportinnovator zijn concreet op zoek naar:

Oplossingen, concepten en/of producten die:

  • kinderen van 0-12 jaar buiten in beweging krijgen;
  • ouders stimuleren hun kinderen mee naar buiten te nemen;
  • de openbare ruimte een aantrekkelijkere plek maken om buiten te zijn/spelen.
  • uiteindelijk afgenomen / toegepast kunnen worden door gemeenten.

Alle informatie over onder meer het insturen van een concept en/of product kun je vinden op de website van starthub.

Nationaal Sportakkoord 'Sport verenigt Nederland'

Vertegenwoordigers van de sport, gemeenten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en VWS tekenden in 2018 het Nationale Sportakkoord ‘Sport verenigt Nederland’. Doel van het Sportakkoord is om te zorgen dat iedere Nederlander met plezier een leven lang kan sporten en bewegen.

Innovaties bieden enorme kansen voor de maatschappelijke opgaven die voortkomen uit de ambities van het Sportakkoord. Om de impact van innovatie op het Nederlandse sportlandschap te vergroten, versterkt het Topteam Sport met haar programma Sportinnovator de innovatieve as van het Sportakkoord.

Het Sportakkoord heeft zes ambities. Met de innovatiechallenge 'Bewegen in de openbare ruimte' bevordert VWS de ambities 'Duurzame sportinfrastructuur' en 'Vaardig in bewegen'.

Gerelateerd nieuws