Overzicht

Registratie Hoofdklasse Hockey met innovatieve camera's

De hockeywedstrijden in de Livera Hoofdklasse Dames en de Hoofdklasse Heren worden per direct met automatische camera's geregistreerd. Het systeem waarmee de wedstrijden worden vastgelegd, bestaat uit tien vaste camera’s die de wedstrijden uit verschillende standpunten opnemen. Momenteel wordt het systeem uitgerold bij de Hoofdklasse-clubs.

Redactie 27 februari 2020, 16:42

Deze nieuwe en kostenefficiënte vorm van registreren is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Eyecons Hockey, 360SportsIntelligence en de HHcv, het vertegenwoordigende orgaan van de Hoofdklasse-clubs.

‘De uitrol van het nieuwe systeem is vijf weken geleden gestart’, zegt Karl Breukink, managing director Eyecons. ‘Als je ziet hoe ver we zijn, is er in die korte periode een ongelooflijk prestatie geleverd, in nauwe samenwerking met de Hoofdklasse-clubs en 360SportsIntelligence. Voor eind maart zijn we bij alle clubs up and running. Dat is een knappe prestatie.’

HHcv-voorzitter Tjeerd Boven is trots op de implementatie van het innovatieve systeem: ‘De Hoofdklasse in Nederland is de beste competitie van de wereld. Daar past ook een innovatief camerasysteem bij. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van de opnames. Eyecons en 360SportIintelligence hebben ons verzekerd dat ze hiermee nog meer progressie zullen boeken.’

Meer mogelijkheden

De registratie met het automatische camerasysteem biedt in de nabije toekomst mogelijkheden om fans van het Nederlandse tophockey beter te kunnen bedienen met bewegende beelden. Zo wordt een goalalert-service met videobeelden ontwikkeld en zijn wedstrijden die niet op tv zijn op termijn live via de online-kanalen van hockey.nl, Eyecons Hockey en de verenigingen te bekijken.

Het automatische camerasysteem biedt de clubs echter meer kansen, zegt Frank Maathuis, directeur van 360SportsIntelligence. ‘De verenigingen kunnen het camerasysteem ook gebruiken voor het opnemen van andere wedstrijden of trainingen van bijvoorbeeld jeugd- en breedteteams. Ons systeem kan automatisch een compilatie produceren om in het clubhuis te vertonen of om beelden te delen via social media. Ook voor analysedoeleinden is ons systeem zeer geschikt. De beelden zijn van de club, die bepaalt wat ermee gebeurt’, verduidelijkt Maathuis.