Overzicht

‘Innovatiechallenge’ Fietspad van de Toekomst

Fietsen is gezond en goed voor het milieu. In de provincie Utrecht zijn we er gek op: Utrecht is namelijk dé fietsregio van Europa. Bovendien is fietsen in een drukke provincie de ideale manier om van punt A naar B te komen. Met andere woorden, fietsen hoort bij Utrecht. Reden genoeg om fietsen zo aantrekkelijk en veilig mogelijk te maken.

Redactie 09 januari 2020, 15:43

De 28 kilometerlange fietsroute tussen Utrecht en Wageningen is een belangrijke weg voor woon-werkverkeer, scholieren en voor recreatief gebruik. De provincie wil het regionale fietsnetwerk verbeteren, snelfietsroutes realiseren en kiest daarom voor innovaties die bijdragen aan een gezonder leven in de regio. De route langs de N225 is aangewezen als experimenteerruimte voor innovatieve ideeën om fietsen nog meer te stimuleren: het Fietspad van de Toekomst.

Het ministerie van VWS en Sportinnovator zijn dus op zoek naar innovatieve ontwerpen die kunnen worden getest op Het Fietspad van de Toekomst. De provincie Utrecht daagt jou uit om mee te denken en dromen over hoe fietsen vlotter, veiliger en comfortabeler kan worden gemaakt. Met als uiteindelijk doel dat men sneller de fiets pakt op het traject tussen Utrecht en Wageningen.

Waar moet je rekening mee houden?

Oplossingen van alle soorten en maten zijn welkom, van slimme technologieën tot sociale ideeën of interessante toevoegingen aan het fietspad. Houdt daarbij wel rekening met het landschap en de verkeersveiligheid. Zo kunnen grote borden met veel tekst een inbreuk zijn op het landschap. En fietsers die op een app kijken tijdens hun tocht is gevaarlijk en bovendien sinds 1 juli 2019 verboden.

Komt jouw bedrijf met de innovatie de we zoeken? Doe dan mee met de prijsvraag en maak kans op €50.000,- innovatiebudget om de innovatieve oplossingen door te ontwikkelen en op of langs Het Fietspad van de Toekomst te testen.

Richtlijnen

  • In hoeverre kan de realisatie van jouw innovatie binnen drie tot zes maanden starten?
  • Helpt jouw innovatie om vlotter van A naar B te komen, is het veilig voor verschillende doelgroepen en maakt jouw idee het fietsen langs de N225 comfortabeler?
  • In hoeverre levert jouw idee toegevoegde waarde naast de vervoersfunctie? Denk hierbij aan verbinding met lokale/regionale partijen, de relatie tot het omliggende groen of de connectie met culturele en historische kenmerken in de regio.
  • Motiveert jouw idee mensen om (samen) met de fiets op pad te gaan? Helpt het om fit te worden of gezond te blijven?
  • In hoeverre is het idee vernieuwend en werkt het in de praktijk? Welke technische innovaties zijn erin verwerkt? En hoe verhoudt zich dat tot hedendaagse behoeftes en trends?
  • In hoeverre is jouw idee toekomstbestendig en breed toepasbaar? Denk hierbij aan het gebruik van materialen of het voorkomen van onnodige uitstoot in verband met het klimaat. Ga op zoek naar een oplossing die niet te afhankelijk is van de locatie.

De jury van deze prijsvraag bestaat uit ware fietsgoeroes, groen experts en professionals uit de regio van het fietspad. De laatste kans om mee te doen aan de prijsvraag is op 3 februari (12.00 uur). Tien dagen later worden de genomineerden bekendgemaakt die begin maart hun idee mogen pitchen voor de jury.

Gerelateerd nieuws