Overzicht

'Innovatiechallenge' Samen spelen met een beperking

Spelen, het liefst samen met vrienden, is voor ieder kind heel belangrijk. Zo ook voor de meer dan 200.000 kinderen met een (ernstige) lichamelijke handicap in Nederland. Maar helaas is dit voor hen niet zo vanzelfsprekend. Naast dat speelplekken vaak fysiek niet toegankelijk zijn, is het ook belangrijk dat de speelplekken en -toestellen de aanleiding zijn voor kinderen met en zonder beperking om echt samen te gaan spelen. Want het sociale aspect van vrienden is minstens zo belangrijk, niemand wil immers alleen moeten spelen.

Redactie 30 oktober 2019, 13:36

Voor kinderen met een beperking is het vaak extra moeilijk om vrienden te maken in de buurt omdat zij vaak niet in hun eigen buurt naar school of naar de sportvereniging gaan. Kinderen met een beperking ervaren hierdoor vaker gevoelens van eenzaamheid. En dat terwijl vriendschappen juist zo belangrijk zijn voor hun ontwikkeling en zelfvertrouwen. Kinderen met een beperking zouden gewoon samen met hun leeftijdsgenootjes in de buurt moeten kunnen spelen!

Samen spelen is leuk, maar ook belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling. In de speeltuin ga je fysieke uitdagingen aan, heb je contact met leeftijdgenoten, en sluit je vriendschappen. Voor kinderen met een beperking is dit vaak een probleem. Zij gaan meestal niet naar school of naar een sportvereniging in de eigen buurt, waardoor het voor hen moeilijker is om rondom huis vriendjes en vriendinnetjes te vinden. Samen buitenspelen in de buurt is dan lastig.

In verschillende settings testen

We willen deze kinderen en hun ouders hier graag mee helpen. Lokaal zijn er wel projecten die als doel hebben om kinderen met een beperking met leeftijdsgenootjes uit de buurt te laten buitenspelen, maar er zijn vast ook nog andere goede innovatieve ideeën. Wij zoeken partijen die zo’n lokaal project of innovatief idee hebben, en dit in verschillende settings willen testen om te zien welke werkzame elementen ze in een opschaling zouden kunnen toepassen.

Geen voldoende oplossing
Op dit moment bestaan er nog geen producten, interventies of technieken die voor deze challenge voldoende oplossing bieden. Met de innovatiechallenge ‘Samen spelen door kinderen met en zonder beperking’ willen het ministerie van VWS en Sportinnovator stimuleren dat de markt wordt verrijkt met nieuwe oplossingen.

Deadline: 26 November 2019
Reward: €140.000,- ontwikkelbudget

Gerelateerd nieuws