IPOS winnaar Dutch Sports Innovation Award 2017

In Eindhoven werd gisteren tijdens het 14e Nationale Sportinnovatie Congres IPOS teugelsensoren uitgeroepen tot winnaar van de Dutch Sports Innovation Award 2017. Menke Steenbergen, CEO en Founder van IPOS technology, ontving de prijs uit handen van wethouder Sport van Eindhoven, Jakob Wedemeijer.

Redactie 05 oktober 2017, 00:00

“IPOS is de eerste ter wereld die teugelsensoren ontwikkelt en is koploper op het gebied van technologie voor paardensporters” zei de dolgelukkige prijswinnaar Menke Steenbergen. “Daar waar andere start-ups met name de beweging van het paard in kaart brengen, hebben wij ervoor gekozen te beginnen met een dashboard voor de objectivering van de interactie tussen ruiter en paard via teugeldrukmeting (de teugelsensoren) omdat hier de meeste winst te halen is voor paard en ruiter."

Nieuwe inzichten

“Deze technologie zal voor altijd de manier van paardrijden veranderen. Het dwingt trainers om specifiek te worden in hun manier van werken, waardoor we ineens heel veel inzicht krijgen in praktijken die goed werken en welke niet. Door het vergroten van de transparantie ten aanzien van trainingsmethode hopen we daarnaast ook de acceptatie van de paardensport bij het brede publiek weer te vergroten.”

4 finalisten

Een onafhankelijke jury heeft uit ruim 30 kandidaten een keuze gemaakt voor 4 finalisten waaruit de winnaar bekend gemaakt werd. De jury roemde in haar jury rapport het IPOS concept. “Het product biedt de ruiter een dashboard en daarmee nieuwe mogelijkheden voor communicatie met het paard, die ondersteund wordt door objectieve gegevens. Hiermee is welzijn van ruiter en paard gediend in een grote sport. Het idee is origineel, creatief maar vooral ook reëel. In de uitwerking is goed de samenwerking met sport, kennispartners en bedrijven gezocht. Deelname aan het accelerator programma op de High Tech Campus in Eindhoven heeft ervoor gezorgd dat het idee van product naar bedrijf is gegroeid.”

De overwinning van de Dutch Sports Innovation Award 2017 levert IPOS naast de eer een prijs op ter waarde van € 15.000, bestaande uit een geldbedrag, adviesuren en mediawaarde.

Andere finalisten

Tot de andere finalisten behoorden: het Eindhovense bedrijf Ato Gear met het product Arion, een systeem dat zich richt op de coaching van de looptechniek van de hardlopers, het Apeldoornse DISQ een mobile fitness product waarmee je overal en altijd je krachtraining kan doen met geïntegreerde vermogensmeting en het Rijswijkse bedrijf Otis Insight met het product ROW4, een innovatieve methode voor coaching in de roeisport met mogelijkheden voor toepassing in vele andere sporten.

Dutch Sports Innovation Award

De Dutch Sports Innovation Award (voorheen Nationale Sport Innovatie Prijs) is

de stimuleringsprijs voor een innovatief en kansrijk product of dienst dat zich richt op topsport en/of recreatieve sporten met als belangrijke pijlers:

1. Prestatief (product of dienst maakt het mogelijk om in top- en/of recreatieve sporten beter te presteren);

2. Vitaliteit (product of dienst draagt bij aan een sportieve en actieve leefstijl);

3. Economische marktpotentie (het marktpotentieel van product of dienst).

Het gaat om producten of diensten die zo ver uitontwikkeld zijn, dat de marktwaarde en de impact op de sport/gezonde actieve leefstijl duidelijk zijn of goed zijn in te schatten. Er moet een fysiek product of feitelijke dienst (eventueel prototype) beschikbaar zijn waarvan de werking is aangetoond, alsmede een plan voor benadering van de markt dat aangeeft hoe de propositie voor de sportmarkt is. Op basis van dit ‘marktplan’ kan de marktpotentie beoordeeld of ingeschat worden. Het gaat hierbij om producten of diensten van Nederlandse origine.

Gerelateerd nieuws