In 2020 werkten 15 gemeenten met hogescholen, lokale organisaties en burgers aan de oprichting van living labs sport en bewegen. Er zijn krachtige netwerken ontstaan waarin lokale en regionale partners uitdagingen rond sport en bewegen kunnen oppakken. De ervaringen uit de netwerkfase zijn gebundeld in een digitale publicatie die 18 maart is gelanceerd.

Redactie 19 maart 2021, 11:42

Een living lab is een creatieve en innovatieve manier om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken. Een onderwerp als sport en bewegen leent zich bij uitstek voor deze praktische methodiek. Het is als het ware een experimenteerruimte. Samen met alle relevante partijen bedenken burgers – jong en oud – oplossingen, die zij vervolgens ook samen ontwikkelen en in de praktijk uitproberen.
Het gaat erom dat innovatie plaatsvindt in wijken en gemeenschappen, dus op de plekken waar mensen wonen, werken, onderwijs volgen, én sporten en/of bewegen.

Netwerkfase

2020 stond in het teken van het bouwen aan netwerken en het ophalen wat vooral van waarde is als het gaat om sport en bewegen. In opdracht van het ministerie van VWS deed ZonMw en Sportinnovator samen met de Haagse Hogeschool een procesevaluatie van deze netwerkfase. ‘Uit de procesevaluatie komt naar voren dat een sterk gemeenschappelijk doel een duidelijke win-win voor alle betrokken partijen oplevert. Zorg voor gedeeld eigenaarschap binnen het living lab. Het lab is van iedereen’, zegt Mara van der Schaaf van de Haagse Hogeschool.

Enkele voorbeelden

De gemeente Oldambt deed een pilot met een verrijkte schooldag, want zij willen kansrijk opgroeien ij mogelijk maken voor alle kinderen. Mensen met psychische problemen hebben vaak veel baat bij sporten en bewegen. In Harderwijk werkten ervaringsdeskundigen mee in het living lab. Zij laten zien hoe je aansluit bij wat iemand wél kan. In de gemeente Lingewaard bleken de coronamaatregelen onverwachte kansen met zich mee te brengen. Sporten en bewegen doet iedereen er nu samen.

Hoe gaat het verder?

In 2021 staat de verankering van de living labs, het ontwikkelen van innovaties en het experimenteren met oplossingen die bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen, centraal. Twaalf labs uit de eerste fase pakken daarop door met een vervolgsubsidie. Bent u nieuwsgierig naar de lessen uit de eerste fase? Bekijk de publicatie ‘Samen bereiken we meer. Ervaringen uit de netwerkfase Living labs sport en bewegen’. Wilt u zelf aan de slag? Neem contact op met ons door een mail te sturen naar livlabs@zonmw.nl.