Overzicht

Luisterfiets nieuw project tegen laaggeletterdheid en voor vitaliteit

Even op een tempo fietsen en opeens speelt de tablet op de fiets een luisterboek af. De luisterfiets, gemaakt door Embedded Fitness, deed een aantal weken geleden zijn intrede en heeft al mogelijkheden om door te groeien. Het initiatief helpt niet alleen laaggeletterden, maar promoot ook vitaliteit.

Redactie 22 juli 2019, 10:00

Carla Scholten van Embedded Fitness – voormalig winnaar van de Nationale Sportinnovator Prijs - werd een aantal maanden geleden benaderd door Cubiss, een organisatie die allerlei inventieve producten regelt voor Nederlandse bibliotheken. Of Embedded Fitness een fiets wilde ontwikkelen die bij een bepaalde snelheid een luisterboek opstart op de tablet. Uiteindelijk moeten gebruikers minstens veertig slagen per minuut maken om het betreffende verhaal via een koptelefoon te horen.

Recentelijk deed de luisterfiets zijn intrede in het Taalcafé van Bibliotheek Helmond in de Leonardus Speeltuin. “Het initiatief is vooral gericht op laaggeletterden”, legt Scholten verder uit. “Zij komen niet heel veel in de bibliotheek en zo maken ze ook kennis met bepaalde thema’s. Zo heeft de eerste fiets voorlopig kinderboeken, verhalen over voetbal en teksten over Helmond. Maar ook dit kunnen de geïnteresseerden aanpassen.” Wie de luisterfiets overigens op straat hoopt te spotten, komt bedrogen uit: de stadsfiets is namelijk stationair. Het zou ook te afleidend en gevaarlijk zijn om zo de weg op te gaan.

Scholen en zorginstellingen

Inmiddels staat de productie van nog meer fietsen in de planning. Scholten: “ Een aantal partijen hebben al aangegeven interesse te hebben. Een tweede fiets is al besteld voor de bibliotheken in Limburg. Cubiss neemt de zogenoemde bestellingen op en wij zullen de fietsen dan weer maken.” Onder de geïnteresseerden zitten niet alleen bibliotheken, aldus Scholten: “Op Linkedin kregen we al reacties dat het idee ook passend zou zijn voor scholen en zorginstellingen, dus daar gaan we in de toekomst nog naar kijken.”

“Eerst gaan we even de ontwikkelingen aankijken en ondervinden of alles soepel werkt”, vervolgt Scholten. “Het belangrijkste is dat de fragmenten goed afgespeeld kunnen worden . Daarna kijken we naar onder meer basisscholen. Zo kunnen bijvoorbeeld ook presentaties of video's afgespeeld worden op de fiets.” Eerst gaat de luisterfiets nog langs in Gemert, waarna andere bibliotheken in de rij staan om het rijwiel een leuk plekje te geven.

Gerelateerd nieuws