<

Mondbitje op maat voortaan op hockeyclub geprint

Vlak voor het Hoofdklasse-duel Oranje-Rood - Bloemendaal werd zondag in Eindhoven het eerste persoonlijk gemaakte en direct geprinte mondbitje gepresenteerd. Fabrikant 3DMouthGuard maakt op maat gemaakte en direct 3D-geprinte gebitsbeschermers. Bezoekers van de hockeywedstrijd kregen een live demonstratie van deze Nederlandse innovatie. In 2016 won 3DMouthguard een aanmoedigingsprijs van Sportinnovator in het kader van de Nationale Sportinnovator Prijs.

Redactie 16 april 2018, 14:00

Technologiebedrijf DSM ontwikkelde samen met Carestream Dental, NHL Stenden Hogeschool en 3DMouthguard de technologie. 3DMouthGuard automatiseert en digitaliseert het complete proces van het produceren van op maat gemaakte bitjes. De bovenkaak wordt met videotechnologieën gescand, zodat alle maten en vormen van de mond en tanden digitaal worden gemeten voor een perfect passend bitje. Vervolgens wordt de gebitsbeschermer ter plekke geprint door een 3D-printer. Binnen een uur ligt er een nieuw bitje klaar. Het ouderwetse gips happen bij de tandarts lijkt met deze nieuwe techniek dus verleden tijd.

Oranje-Rood-aanvoerder Robert van der Horst had de eer het eerste model te zijn voor de nieuwe technologie. Zijn bovenkaak werd eerder in de week gescand en in het clubhuis van de Eindhovense hoofdklasser werd zondag het eerste prototype live geprint.

De mondbeschermers zijn gemaakt van Arnitel, een door DSM gepatenteerd polymeer (plastic) dat deels van koolzaadolie is gemaakt. Fabrikant 3DMouthGuard wil in 2019 starten met mobiele printpunten bij hockeyclubs, dat meldt het AD. Complete teams kunnen dan een maatbitje op bestelling laten maken. Tot die tijd zijn er testen met spelers en speelsters. Arno Hermans, initiator van het concept: "Wij willen eerst nog wat reacties uit het veld afwachten voordat we echt de boer op gaan met de mobiele printpunten. Vooralsnog niet bij de clubs, omdat we het nog willen testen in een veilige omgeving. Maar op termijn zou het eigenlijk in automatieken op de club kunnen worden aangeboden."

De prijs van de mondbeschermers zal vergelijkbaar zijn met wat mondbeschermers bij de tandarts kosten: tussen de 50 en de 90 euro. In de hockeysport is het dragen van een gebitsbeschermer sinds 2015 verplicht door de KNHB.

Gerelateerd nieuws