MQ-Scan helpt de gymleraar: motorische ontwikkeling kinderen in kaart

Scholen moeten kinderen twee keer per dag een half uur laten sporten en bewegen. Dat adviseren de Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving vandaag in een rapport. De noodzaak van voldoende beweging werd eind vorig jaar al in kaart gebracht door MQ-Scan, dat de Sportinnovator Aanmoedigingsprijs won. Een kwart van de basisschoolleerlingen bleek een onvoldoende te scoren op bewegingsvaardigheid.

Redactie 10 september 2018, 10:00

‘Het is een dwingend advies aan de verantwoordelijke ministers. We zien meer bewegen namelijk als landsbelang’, zegt Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Sportraad. ‘Het is niet alleen gezond, kinderen gaan ook beter leren en de cognitieve vaardigheden nemen toe als je af en toe beweegt.’ Scholen hoeven op dit moment geen minimaal aantal uren sport en beweging aan te bieden. Als het aan de opstellers van het rapport ligt, wordt nu wettelijk vastgelegd dat schoolgaande kinderen twee keer een half uur per dag sporten en bewegen.

Kwart scoort onvoldoende

In juni bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat 45 procent van de Nederlandse kinderen tussen de 4 en 12 jaar niet voldoet aan de beweegrichtlijnen*. En dat heeft gevolgen, merkten de initiatiefnemers van het project MQ-Scan, dat de Sportinnovator Aanmoedigingsprijs won.

In 2017 ondergingen 16.000 kinderen van 6 tot 11 jaar de MQ-scan. Een kwart van hen scoorde onvoldoende op bewegingsvaardigheid. ‘Deze uitslag is schokkend’, stelde oud-judoka Ruben Houkes eind 2017 in de Telegraaf. Hij is één van de initiatiefnemers van het wetenschappelijk onderbouwde onderzoek naar de ontwikkeling van de motoriek bij kinderen. ‘Dit onderzoek bevestigt dat een groot deel van de jeugd een motorische achterstand heeft. Het is goed om nu voor het eerst keiharde cijfers en objectieve inzichten te hebben. Dat een kwart van de kinderen in ons land minder vaardig beweegt, is echt iets waar we ons zorgen over moeten maken.’

MQ-Scan

De MQ-scan is een parcours dat snel en simpel de motorische ontwikkeling van schoolkinderen in kaart kan brengen. Zo kunnen achterstanden eerder gesignaleerd worden en talenten vroeger herkend. De MQ Scan is ontwikkeld en gevalideerd in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Haagse Hogeschool. Meer weten? Kijk hier voor meer informatie.

* De Beweegrichtlijn schrijft een uur matige inspanning per dag voor en drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten.

Gerelateerd nieuws