Organisaties actief in sportinnovatie uit binnen- en buitenland wisselden ervaringen met elkaar uit tijdens de NL Sport Analytics Conference. Op deze conferentie blijkt ook dat het Nederlandse sportinnovatienetwerk groeit en steeds hechter samenwerkt. Volgens Giel Kirkels van KNVB Campus is de afgelopen jaren gebleken dat de betreffende conferentie daar een geschikte mogelijkheid voor is.

Redactie 05 juni 2019, 14:00

Sportinnovator was flink vertegenwoordigd tijdens de NL Sport Analytics Conference in de Johan Cruijff Arena. Zo waren er lezingen van Arno Knobbe van Sport Data Valley en Giel Kirkels van KNVB Campus. Daarnaast was voormalig NSP-winnaar Menke Steenbergen ook aanwezig met haar innovatieve paardenteugel. Kirkels vertelde over de ontwikkelingen binnen de Nederlandse voetbalbond. “De doorontwikkeling van de Video Assistant Referee (VAR) en het ontwikkelen van een software om buitenspel automatisch te detecteren kwamen onder meer voorbij”, legt Kirkels uit. “De afgelopen jaren zijn we flink bezig geweest met innoveren en de opgedane kennis deelden we tijdens deze conferentie.”

“Er ontstaat een steeds hechter netwerk in Nederland, waardoor we met elkaar nadrukkelijker als voorloper op het gebied van sportinnovatie naar buiten treden”, vervolgt hij. Al plaatst hij wel de kanttekening dat andere sporten en andere landen in een eerder stadium al open stonden voor een grote mate van innovatie. Zo wisselde Kirkels ervaringen uit met collega’s uit Australië en Nieuw-Zeeland. “Vijf tot tien jaar geleden was het daar al gangbaar om met innovatie aan de slag te gaan. Simpelweg naar het Australische voetbalelftal gaan met een innovatie en vragen of zij ermee wilden trainen of spelen als test, dat werd zonder mokken geaccepteerd. Het zit iets meer in hun cultuur en gisteren kregen wij tips om zo’n cultuur nog meer te stimuleren.”

“Binnen het Nederlandse voetbal zie je nu wel een duidelijke shift. Je hebt de implementatie van de VAR, maar ook het Nederlands elftal is er veel mee bezig. Het hele linkerrijtje van de Eredivisie heeft inmiddels performance analisten. De KNVB speelt daarin een faciliterende rol, om ideeën te stimuleren en uit te wisselen. Het is sowieso goed om te zien dat er progressie is op het gebied van innovatie.”