Overzicht

Pilot slimme technologie tegen discriminerende spreekkoren met twee clubs uitgebreid

De pilot waarbij slimme technologie wordt ingezet om racistische en discriminerende spreekkoren in stadions tegen te gaan, is tussentijds uitgebreid. Er is een vierde project bijgekomen, dat wordt uitgevoerd bij ADO Den Haag en FC Utrecht. In juni van het vorig jaar zijn al drie verschillende consortia van start gegaan bij Feyenoord, PEC Zwolle en PSV. De pilot is onderdeel van ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’, het aanvalsplan van de Rijksoverheid, KNVB, Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie tegen racisme en discriminatie in het voetbal.

Redactie 20 februari 2023, 11:48

Voor het project bij ADO Den Haag en FC Utrecht is het doel om te zorgen voor audiovisueel materiaal waarmee aanstichters sneller kunnen worden herkend. De basis van de oplossing is ruim tien jaar geleden samen met TNO ontwikkeld en succesvol toegepast in het stadion van ADO Den Haag. In dit project wordt de technologie doorontwikkeld in kwaliteit (audio en beeld) en gebruiksvriendelijkheid, waardoor deze optimaal benut kan worden en naar verwachting makkelijker in andere stadions toegepast kan worden. De looptijd van het project bij ADO Den Haag en FC Utrecht is tot eind december 2023.

Tot nu toe schoten beschikbare videobeelden in combinatie met geluidsopnames te vaak tekort als bewijsmateriaal, waardoor daders na racistische en discriminerende spreekoren vrijuit konden gaan. Een onderdeel van ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’ is daarom het beschikbaar maken van slimme technologie in voetbalstadions. De Rijksoverheid heeft Sportinnovator opdracht gegeven om hiervoor een challenge uit te zetten, die inmiddels is opgevolgd door de pilot. De landsadvocaat heeft voorafgaand hieraan op verzoek van het ministerie van VWS een juridische verkenning uitgevoerd naar de privacy rechtelijke kaders voor de inzet van slimme technologieën in voetbalstadions. Dit rapport kan men nalezen op de website van de Rijksoverheid. Alle vier de projecten voldoen aan de Nederlandse privacy wet- en regelgeving en moeten bijdragen aan een positievere sportcultuur in voetbalstadions.