Overzicht

Prille sport YOU.FO wil met World App de wereld verder veroveren

Een nieuwe, dynamische sport - genaamd YOU.FO - begint langzaam terrein te winnen in de mondiale sportwereld. In 2016 wonnen Bas Ruyssenaars en Giel Bos de Nationale Sportinnovator Prijs en sindsdien ging het hard. De lancering van de YOU.FO World App moet de volgende stap zijn om wereldwijd de nieuwe sport op de kaart te zetten.

Redactie 23 september 2019, 10:00

Het ontstaan van YOU.FO begon voor Ruyssenaars in zijn tienerjaren, toen hij veel dagen op het strand te vinden was. Met wat bezemstelen en een rubberen ring kon hij zich urenlang vermaken met zijn vrienden. Toen zinspeelde hij al met het idee om er een nieuwe sport van te maken, maar tot ongeveer acht jaar geleden waren het vooral hersenspinsels van Ruyssenaars. Anno 2019 zijn deze hersenspinsels uitgegroeid tot een werkend concept genaamd YOU.FO. Onderweg wierpen samenwerkingen met onder meer TU Delft, het Nederlands Olympisch Comité en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hun vruchten af: de sport is in diverse landen inmiddels toegepast in het onderwijs en de introductie van de You.Fo World App is de nieuwste toevoeging.

Het concept van het spel werkt als volgt: elke speler heeft een soort stick, waarbij de doelstelling is om de ring - de speelbal - bij een teamgenoot te krijgen in de ‘end zone’. In weze is het vergelijkbaar met American Football, maar de techniek is aanmerkelijk anders. “De beweging is wat dat betreft redelijk uniek in de sportwereld, omdat je de ring met een speciale techniek spin moet geven voor een gerichte pas”, legt Ruyssenaars. “Het geeft een enorme kick als het goed gaat. Daarnaast kan je het overal, in mixed teams en zonder scheidsrechter spelen. De combinatie van al deze punten maakt het spelen een stuk laagdrempeliger.”

Bewegingsonderwijs

Al voor het winnen van de Nationale Sportinnovator Prijs in 2016 was het voor de twee ondernemers afwegen welke consument het meest geschikt zou zijn om YOU.FO bij te promoten. “In eerste instantie wilden we meteen de gewone sporter actief gaan benaderen, maar we constateerden dat vooral gymdocenten en het onderwijs het snelste toenadering zochten”, kijkt Ruyssenaars terug. “Na het winnen van de NSP ging het vooral snel en nu zijn er gymdocenten in Europa, de Verenigde Staten, Canada en Australië enthousiast. Daar beginnen kleine communities te ontstaan die YOU.FO als een welkome toevoeging zien in het bewegingsonderwijs.”

De YOU.FO World App moet deze communities nog verder gaan bedienen met onder meer instructievideo’s en lesmateriaal. Ruyssenaars: “Het platform willen we gaandeweg nog verder uitbreiden, met de mogelijkheid om eigen toernooien op te zetten en online rankings. Maar voor nu ligt de nadruk op het bewegingsonderwijs. Voornamelijk vanuit het onderwijs moet de sport als een soort olievlek verspreiden over de rest van de wereld.”

Gerelateerd nieuws

Sportinnovator gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Sluiten