Rijden de tourrenners straks met deze slimme wielerbril?

In de Tour de France zien we Chris Froome meestal naar beneden op zijn stuur kijken. Hij kijkt voornamelijk naar zijn powermeter om te controleren of hij nog op het juiste wattage zit. In de toekomst zien we de Sky-renner misschien wel vaker naar voren kijken. Verschillende start-ups zijn namelijk bezig met de ontwikkeling van een slimme wielerbril waarbij augmented reality wordt gebruikt om data in de bril te projecteren.

Redactie 21 juli 2017, 10:00

Wearables werden lang gezien als apparaten voor om de pols. Bij de nieuwe generatie wearables wordt het display niet meer om de pols gedragen, maar wordt de informatie als hartslag, navigatie, afstand en snelheid via een bril recht voor de ogen getoond. Het heeft iets weg van het inmiddels geflopte Google-glass, met als verschil dat de slimme wielerbril echt specifiek voor wielrenners zijn gemaakt.

Technologie uit straaljager

Een Israelische dronefabrikant, Elbit systems, zit achter een van de slimme wielerbrillen: de Everysight Raptor. Deze bril maakt gebruik van zogenaamde 'see-trough display technologie' dat informatie met behulp van een lens direct in het gezichtsveld projecteert. Deze techniek wordt ook al toegepast in de helmen van straaljagerpiloten.

Onderweg foto's maken

De Everysight Raptor biedt wielrenners de mogelijkheid om tijdens het fietsen informatie als snelheid, trapfrequentie, vermogen en hartslag te zien in de bril. De slimme wielerbril is zelfs in staat om onderweg foto's en video's te maken met een tik op de bril dankzij een ingebouwde camera.

Gebruikt door Amerikaanse baanwielrenners

Andere merken timmeren ook aan dezelfde weg. Zo heeft het merk Solos een zelfde soort wielerbril ontwikkeld. De Solos heeft als innovatieve optie de 'ghostrider', waarbij de renner tegen zichzelf kan rijden aan de hand van eerdere data. De Amerikaanse baanwielrenners maakten op weg naar de Olympische Spelen van Rio 2016 al gebruik van deze slimme bril.

'Voelt natuurlijk'

Sarah Hammer, die in Rio zilver pakte op het onderdeel omnium, laat op de website van Solos weten enthousiast te zijn over de techniek: "Zodra ik de bril op heb krijg in één keer al mijn favoriete data zien zonder op mijn computer te hoeven kijken. Het scherm is groot genoeg zonder dat het mijn zicht beperkt. Het voelt eigenlijk heel erg natuurlijk."

Toekomst

Of de slimme wielerbril een glorieuzere toekomst is beschoren dan de bril Google Glass, valt nog te bezien. Een verschil zit wel in dat deze slimme wielerbrillen een beter afgebakende doelgroep hebben en functioneel in gebruik zijn. De gebruikte techniek biedt ook weer kansen voor nieuwe innovaties.

Bronnen: InterestingEngineering.com / Fiets-Gadgets.nl
Foto: Solos

Gerelateerd nieuws