Smart Jump trampoline via NSP van leisure naar topsport

Springen op een trampoline is van zichzelf al erg leuk. Een goede manier om met bewegen bezig te zijn, zonder dat je iets doet dat niet tot de verbeelding spreekt. Bij Embedded Fitness vonden ze dat het nóg beter kon. Daarop werd de Smart Jump ontwikkeld. Een trampoline die niet alleen veilig is voor jonge kinderen, maar ze ook door middel van het spelen van spelletjes nog actiever laat bewegen.

Redactie 13 mei 2019, 17:00

Carla Scholten van Embedded Fitness legt uit dat onder de trampoline een aantal sensoren zijn verwerkt. “Die registreren of iemand in de lucht hangt, of op de trampoline staat. Die data wordt uitgelezen door een spel dat aan de trampoline is gekoppeld. In eerste instantie een spelletje dat voor kinderen leuk is om te spelen. Zo zien ze hun eigen sprong terug op het scherm, in de vorm van een pandabeer die geld moet verzamelen.”

De Smart Jump viel in 2015 al op en won toen de Nationale Sportinnovator Prijs. Toen nog onder de naam Digigym. “Door middel van die prijs en het bijbehorende prijzengeld hebben we de ontwikkelingen veel verder door kunnen zetten. Het werd niet alleen een springspel, maar ook een educatieve rekengame.”

Door middel van de NSP en het bijbehorende prijzengeld hebben we de ontwikkelingen veel verder door kunnen zetten

Carla Scholten van Embedded Fitness

Maar daar hield het niet bij op. Want de ontwikkelingen blijven op volle kracht doorgaan. “We zijn onderzoek gaan doen naar het toepassen van de sensoren in het topturnen”, legt Scholten uit. “Trampolinespringen is een jurysport, waarbij de positie op de trampoline en hoogte een rol spelen. We hebben uitgezocht of onze sensoren konden registeren wat de huidige camera’s in het topturnen ook doen. Het bleek zo te zijn dat we met onze sensoren een heel precies beeld konden geven van waar de springer zich bevindt ten opzichte van de trampoline. Dat systeem zijn we nu aan het verbeteren zodat de Smart Jump niet alleen voor plezier, maar ook voor topsport kan worden gebruikt.”

Dat verbeteren lijkt nog een paar maanden te gaan duren. “Samen met Janssen-Fritsen, die de toestellen bouwt, kijken we nu naar het perfect toepassen van dit systeem. De box met sensoren moet onder de trampoline passen en de data moet op de juiste manier worden opgeslagen. We mikken om in september zo ver te zijn zodat de nieuwste versie van de Smart Jump de markt op kan.”

Gerelateerd nieuws

Sportinnovator gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Sluiten