Overzicht

Speciaal zwempak met ‘whaleskin’ moet Van der Weijden door Elfstedentocht helpen

Heel Nederland leefde mee met de zwemtocht van Maarten van der Weijden van vorig jaar. De zwemmer moest zijn expeditie staken na 163 kilometer, maar met een nieuw zwempak gaat hij deze zomer weer een nieuwe poging wagen om de Elfstedentocht alsnog te voltooien. Alex de Boer van deboer Wetsuits is de man achter het pak, dat met ‘Whaleskin’ en “Duraflex” nieuwe innovaties op het gebied van zwempakken bezit.

Redactie 24 mei 2019, 16:30

Afgelopen weekend was de voormalig Olympisch kampioen weer eens openbaar te vinden in de Nederlandse wateren. Een prototype van het nieuwe zwempak werd door Van Der Weijden zelf getest in het IJsselmeer. Met succes: de zwemmer liet weten zeer tevreden te zijn. Al geeft De Boer aan dat de oud-Olympiër de eerste keer ook al weinig aan te merken had. “Hij was zeer tevreden met het pak, alleen hij had wat speciale wensen omdat hij deze keer vroeg op de dag gaat vertrekken”, legt De Boer uit. “De temperatuur ligt dus iets lager en daarom heeft hij een pak nodig dat meer isolatie geeft. We zijn dus gaan zoeken naar materialen die zorgen voor nog meer drijfvermogen en warmte.”

Zo was De Boer recentelijk in New York om nog meer kennis op te doen in zijn vakgebied, met Hong Kong als volgende stop. In de afgelopen maanden kwam zijn bedrijf ook zelf met ‘Whaleskin’, een innovatie op het gebied van Neopreen. De Boer werkte hier vier jaar aan. “Naast het feit dat de stof flexibel is, geeft het ook drijfvermogen doordat er een 18,3% oppervlakte vergroting gegeneerd wordt. De structuur zorgt ervoor dat luchtbelletjes onder het pak blijven hangen en dat geeft extra drijfvermogen. Het voordeel voor Maarten zit niet in de snelheid, maar om met minder inspanning energie te besparen om zijn tocht van tweehonderd kilometer te volbrengen.

Comfortaanpassingen

Het pak zal in de toekomst bruikbaar zijn in het openwater wedstrijdzwemmen, maar de focus gaat nu vooral op ideale zwemomstandigheden voor Van der Weijden. De zwemmer zit uren in water onder lichaamstemperatuur, waardoor het pak een stuk dikker moet zijn dan een normaal pak. De Boer: “Vorig jaar had hij zelfs twee pakken over elkaar aan, maar met de keramische voering hebben we waarschijnlijk genoeg aan één dik pak. Dat komt zijn bewegingsvrijheid en drijfvermogen ten goede in juni.”

Naast de dikte spreekt De Boer ook van ‘comfortaanpassingen’, met een begeleidende rekensom. “Maarten heeft gemiddeld ongeveer vier tot vijf slagen nodig om tien meter af te leggen”, vervolgt hij. “Dan zou je op 100.000 slagen komen om tot tweehonderd kilometer te komen. Met zo veel armslagen is het belangrijk om zo veel mogelijk vrijheid in de schouders te houden. Hier komt de “Duraflex” om de hoek kijken, een ultra flexibele en duurzaam materiaal gepanteerd door de deboer wetsuits. De rest van het lichaam is een ander verhaal: ik weet bijvoorbeeld dat Maarten zijn benen zo min mogelijk gebruikt, omdat dat te veel energie kost. Het pak moet zijn lichaam dus zo comprimeren dat hij in een rechte positie blijft. Daarom zijn we bewust gaan kijken welke specifieke onderdelen in het pak extra compressie nodig hebben of juist niet.”

De Boer spreekt van een gevoelskwestie voor Maarten: “Wedstrijdzwemmers hebben niet te veel last van een zwempak, maar bij zulke afstanden moet je het gevoel hebben dat je geen wetsuit aan hebt. Uiteindelijk ben je op 21 juni ook afhankelijk van het weer en de temperatuur van het water, maar met dit pak kan hij hopelijk makkelijker in zijn comfort zone komen om de tocht te voltooien.”

Gerelateerd nieuws