Overzicht

Sport Data Valley Lab op UT-campus

De campus van de Universiteit Twente heeft vanaf nu een Sport Data Valley lab. Het lab biedt studenten en wetenschappers van de UT en samenwerkingspartners een unieke kans om met data science de sportwereld te verbeteren. De officiële opening werd verricht door EEMCS-decaan prof. Joost Kok en Auke Damstra van Sport Data Valley (SDV).

Redactie 23 september 2021, 14:25

De Universiteit Twente timmert al langer aan de weg op het vlak van data science in de sport. Zo kent de UT sinds kort de specialisatie Sports Data Science binnen de master Computer Science, een richting die populair is onder (nieuwe) studenten van de UT. Binnen deze specialisatie verzorgt de Vrije Universiteit Amsterdam vakken op het gebied van bewegingswetenschappen.

Over het lab

In het nieuwe lab in het Sportcentrum op de campus slaan studenten en wetenschappers van de UT, topsport en bedrijfsleven de handen ineen. “Het Sport Data Valley lab is een fysieke plek waar we de sport helpen met de transitie naar een digitale wereld”, vertelt Joost Kok. “Daarbij vertalen we praktijksituaties uit de sport rechtstreeks naar de data-gedreven benadering van onze onderzoekers en studenten. De komst van SDV naar de campus stelt ons nog beter in staat om met kunstmatige intelligentie in de sport aan de slag te gaan. Deze ontwikkeling past ook mooi bij het Twentse thema veilig sporten, waar we onder andere met hogeschool Saxion en Roessingh R&D aan werken. Het SDV-platform is bovendien heel geschikt voor Citizen Science.”

De UT heeft volgens Kok alles in huis om deze samenwerking tot een succes te maken. “Het voetbalveld op de campus is uitgerust met een optisch meetsysteem van Inmotio (analyse van sportprestaties), dat gaan we hier inzetten. Ook gebeurt er momenteel van alles in samenwerking met FC Twente, Heracles en de grote Twentse sportevenementen.”

Demcon en Johan Sports

In het Sport Data Valley lab zoekt de UT de samenwerking met Demcon en FC Twente. Demcon nam recent JOHAN Sports over, een bedrijf dat systemen ontwikkelt voor het monitoren van alle bewegingen van spelers tijdens trainingen en wedstrijden. Op basis van de verzamelde data kunnen teams de fysieke prestaties van hun spelers verbeteren. De nieuwe JOHAN V5-sensor is een GPS-tracker met een geïntegreerde hartslagsensor die teams de mogelijkheid biedt live spelers te monitoren.

Emma van Geel is namens Demcon betrokken bij Sport Data Valley. “Erg mooi dat de Universiteit Twente, Demcon en FC Twente als ‘buren’ op Kennispark Twente samen optrekken op dit vlak. In het profvoetbal zijn er verschillende datastromen die veel nieuwe inzichten opleveren, maar er was nog niet één helder platform voor analyse. Daar gaan we nu mee aan de slag in deze living lab. Deze driehoek wetenschap-topsport-bedrijfsleven gaat veel mooie dingen opleveren.”

Waarom Sport Data Valley?

Steeds meer sporters meten hun beweeggedrag en sportprestaties met behulp van smartphones en smartwatches. Deze hebben daarbij niet alleen een sportfunctie, maar registreren daarnaast ook de hartslag, calorieverbranding en stress- en energieniveaus. Nieuwe vormen van dataonderzoek als datamining, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning bieden enorme kansen om op basis van al deze data mensen een gezonder en vitaler leven te laten leiden. De grootste uitdaging is om de almaar groeiende hoeveelheid data die nu op veel verschillende plekken vastgelegd wordt, ook op een slimme en effectieve manier te beheren en met elkaar in verband te brengen. Sport Data Valley biedt daar de oplossing voor. Met dit nationaal data-analyse platform voor sport en bewegen kunnen recreanten, topsporters, coaches, onderzoekers, bedrijven, gemeenten en anderen veilig data beheren, analyseren en delen via een centrale infrastructuur. Zo kunnen sport- en beweegdata uit de praktijk worden gekoppeld en geanalyseerd met behulp van wetenschappelijke modellen.

Sport Data Valley is een creatie van Sportinnovator.

Gerelateerd nieuws