Overzicht

Sporten met dit warme weer? Take a Chill Pill!

Nu klinkt het misschien nog als toekomstmuziek, maar volgende zomer moet het al werkelijkheid zijn. Een capsule met koelvloeistof die sporters kunnen innemen om hun sportprestaties in hitte te verbeteren: de Chill Pill. Met de Olympische Spelen van Tokio, die nu al de warmste Spelen ooit genoemd worden, in aantocht is de Chill Pill misschien wel het product dat onze sporters net dat beetje extra geeft in hun jacht op medailles.

Redactie 26 juli 2018, 15:30

De Chill Pill werd tijdens het jaarlijkse Sportinnovator Event XL in december 2017 benoemd tot runner-up. De koelingspil ter verbetering van sportprestaties tijdens hitte, ontving een financiële impuls van het Topteam Sport om hun potentiële doorbraaktechnologie verder te onderzoeken en te ontwikkelen.

Volgens inspanningsfysioloog Koen Levels, initiatiefnemer van de Chill Pill, liggen de ontwikkelingen voor op schema. Hij gokt op een lancering van een eerste bruikbaar prototype voor de volgende zomer. ‘Dat is ruim op tijd voor Tokio 2020. Het geeft de sporters een jaar de tijd om te oefenen met de pil.’

Duur- en teamsporten

Levels ziet vooral kansen bij duursporten en teamsporten. ‘De Chill Pill kan je lichaamstemperatuur uitgesteld enkele tienden van graden doen dalen. Sporters die tijdens hun inspanning niet continu kunnen koelen, hebben hier dus vooral baat bij. Dan kan je denken aan een tijdrit in het wielrennen. Maar ook lange afstanden in de atletiek, baanwielrennen, roeien of voetbal of andere duursporten waar om praktische redenen niet tijdens het sporten gekoeld kan worden, kunnen baat hebben bij de koelingspil.’

Het voordeel van de capsule ten opzichte van een koud drankje is dat de koeling uitgesteld wordt. Kleine verschillen in lichaamstemperatuur, kunnen een groot verschil maken in sportprestaties, blijkt uit onderzoek. ‘Sporters nemen vaak al vooraf koude drank in als ze moeten sporten in de hitte, maar vijftien minuten later, op het moment dat ze moeten presteren, is het effect al grotendeels weg. Doordat de capsule pas uiteenvalt in het maag-darm-stelsel, wordt de koeling uitgesteld.

Veiligheid

Voor sporters zijn veiligheid en de dopingregels uiteraard ook belangrijke aspecten. Daar is ook over nagedacht, volgens Levels. ‘Voor de capsules gaan we een samenwerking aan met een fabrikant van voedingssupplementen. Topsporters zijn natuurlijk al gewend voedingssupplementen in te nemen en deze fabrikanten weten natuurlijk alles over veiligheid.’

Topsporters moeten nog even wachten dus, maar volgende zomer kunnen ze gebruik maken van de Chill Pill. Levels bevestigt dat in de Chill Pill in Tokio slechts voor TeamNL beschikbaar zal zijn, die wie weet geef deze sportinnovatie de Nederlandse sporters nét dat beetje extra in hun medaillejacht.

Gerelateerd nieuws

Sportinnovator gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Sluiten