Overzicht

Studenten gebruiken Sportinnovator-project 'MyTemp pil' bij Dam tot Damloop

Acht sport-, gezondheids- en onderzoeksorganisaties in Nederland hebben de handen ineengeslagen om hitteproblemen tijdens hardloopevenementen aan te pakken. Le Champion, Stichting Zevenheuvelenloop, de Atletiekunie, Kenniscentrum Sport, VeiligheidNL, Radboud University Medical Center, UvA-HvA en myTemp BV werken samen aan een set van maatregelen om de risico’s op hitteproblemen bij hardlopers te verminderen. Het is een gezamenlijk streven om zoveel mogelijk lopers op een gezonde wijze te laten genieten van het hardlopen. Een van de projecten om hitteproblemen te verminderen: Sportinnovator-project MyTemp.

Redactie 27 juni 2018, 13:30

Bewustwording van hardlopers door voorlichtingsvideo

Deelnemers worden tijdens evenementen en de voorbereiding daarop dikwijls geconfronteerd met hoge temperaturen. Hardlopen in zeer warme omstandigheden kan gevaar opleveren voor de lopers en in het ergste geval kan een hitteberoerte optreden. Bij een hitteberoerte loopt de lichaamstemperatuur zo hoog op dat de warmteregulerende systemen in het lichaam niet goed meer functioneren en dit kan uiteindelijk levensbedreigend zijn.

De risico’s op hitteproblemen worden vaak nog onderschat. In dat kader hebben bovenstaande partijen een voorlichtingsvideo gemaakt om deelnemers aan hardloopevenementen én toeschouwers bewust te maken van de risico’s. Naast een toelichting over de symptomen en tips om een hitteberoerte te voorkomen, komt in de video ook het persoonlijk verhaal van een slachtoffer aan bod. De video wordt via de kanalen van de betrokken partijen bij zoveel mogelijk lopers onder de aandacht gebracht.

Studenten lopen met myTemp pil

Tijdens de Dam tot Damloop lopen tien studenten van het UvA-HvA Damloopteam mee met een myTemp pil. Sportinnovator-project myTemp is een slikbare capsule die de kerntemperatuur kan meten. De waarden zijn via een mobiele telefoon af te lezen of later uit te lezen. Het doel is om te meten hoe de temperatuur bij lopers tijdens het evenement toeneemt.

Kjille Hoeben legt het belang van de myTemp pil uit. ‘Op het moment dat de keertemperatuur stijgt, neemt de sportprestatie af. Voor topsporters kan kerntemperatuur naast hartslag en vermogen een indicator zijn voor prestaties. Om te kunnen anticiperen op de parameter kerntemperatuur, al dan niet in combinatie met andere parameters, is data nodig. Van zowel topsporters, als breedtesporters. Vandaar dat tijdens de Dam tot Damloop verschillende personen met een pil gaan rennen.’

Ook voor breedtesporters is het meten van de kerntemperatuur interessant. ‘De aanleiding vanuit de breedtesport zijn de onbekendheid van deze parameters en het overlijden van recreatieve sporters tijdens sportevenementen door bijvoorbeeld een heathstroke. Met dit project hopen we breedtesporters meer bewust te maken van dit risico.’

MyTemp wil de pil uiteindelijk toegankelijk maken voor de grote markt. Een product in een doosje. Hoeben: ‘Dat past ook bij de tijd. Een hartslagmeter is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Sporters willen alles meten en weten.'

Sportinnovator gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Sluiten