Tech Trends: een energietattoo, slimme thermokleding en Q-Collar

De wereld van sporttechnologie beweegt voortdurend. Door nieuw wetenschappelijk onderzoek worden steeds weer nieuwe technologie ontdekt voor de sport. In deze rubriek laten we regelmatig de laatste internationale sporttechnologische vooruitgangen zien. Deze keer: een tattoo die zweet omzet in energie voor een smartwatch, slimme warmtekleding en hoofdbescherming om de nek.

Redactie 02 oktober 2017, 07:00

Energietattoo

Smartwatches en andere wearables gebruiken nogal wat stroom, zeker als die dag en nacht worden gebruikt. Onderzoekers van de University of California San Diego hebben daar iets op gevonden: het is hen gelukt om een plaktattoo te ontwikkelen met energiecellen. Deze 'Biofuel' cellen zijn zo bewerkt dat ze uit het melkzuur in zweet energie kunnen opwekken. De eerste succesvolle testen werden gedaan met kleine stroomverbruikers: een klein led-lampje en een bluetooth-radio.

De onderzoekers verwachten dat ze ook grotere apparaten als smartwatches met de tattoo van stroom kunnen voorzien. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig, want de cellen geven nu nog te weinig energie af. Er wordt ook vooral gekeken naar een manier om de opgewekte energie op te slaan voor momenten dat het melkzuurgehalte in het zweet laag is. Op die manier kan de stroom meer gelijkmatig worden vrijgelaten.

Meer info over de elekro-tattoo.

Een warm shirt met een druk op de knop

Wintersporters hoeven het niet meer koud te krijgen met de Polar Seal. Dit is een uitvinding van de skiënde broers Francois en Sebastien Vandenheste, die een markt zagen in het onvoorspelbare winterweer. Het product dat zij ontwikkelden is een thermoshirt met twee warmtezones op de rug. De innovatie zit in twee knopjes bij de pols: een om de temperatuur te controleren en één om de warmtezones te activeren. Voor de stroomvoorziening heeft het shirt in een achterzakje een powerbank die via usb is op te laden. Het shirt is in 10 seconden opgewarmd en kan 4 tot 8 uur warm gehouden worden. Voor dit product is een Kickstartr-campagne opgezet. De verwacht is dat het in november al op de markt komt.

Meer info over Polar Seal

Q-Collar: hoofdbescherming om de nek

Voor het voorkomen van hersenletsel in de sport zijn al meerdere innovaties ontwikkeld. De laatste wetenschappelijke ontdekking op dit gebied is de Q-collar. Deze c-vormige bescherming wordt in tegenstelling tot veel andere oplossingen om de nek gedragen in plaats van op het hoofd. Het idee hierachter is dat het menselijke brein bij een ernstig trauma in een laagje vocht 'klotst'. De Q-collar verhoogt het bloedvolume waardoor dat klots-effect wordt verlaagd.

Voor deze technologie keken de onderzoekers naar de tong van een specht, die de klappen van het hameren met zijn snavel opvangt. Deze tong gaat verlengd door tot over zijn oogkassen en eindigt in de hersenpan van de vogel. In Canada is de Q-Collar al op de markt gebracht door sportmerk Bauer als de NeuroShield.

Meer info over Q-Collar

Bron: SportTechie.com

Gerelateerd nieuws