‘Topsporters zijn fysiek vergelijkbaar, mentale factoren maken het verschil'

De Nationale Sportinnovator Prijs 2018 heeft als thema ‘Mind Your Fitness’. Inzicht in de relatie tussen mentale aspecten en sportprestaties is belangrijk, stelt sportpsycholoog Yannick Balk op Sport Knowhow XL. ‘Mentale training moet net zo’n vanzelfsprekend onderdeel zijn voor topsporters als fysieke training.' Op 8 oktober promoveert Balk aan de TU/e op zijn onderzoek naar mentale inspanning, belastbaarheid en herstel bij (top)sporters en coaches.

Redactie 18 september 2018, 14:30

De sporters in de absolute top zijn fysiek nagenoeg gelijk aan elkaar, maar op het mentale vlak valt juist vaak nog winst te behalen, weet Balk. ‘In mijn onderzoek merkte ik dat de kleinere sporten met innovatieve coaches hiervoor veel meer openstaan. Bij voetbal ligt het vaak lastiger. Sommige clubs staan ervoor open, maar vaak hoorde ik dat ze te druk waren met andere dingen’, zegt Balk.

Emotioneel los komen betekent beter herstellen

In zijn onderzoek keek Balk naar individuele en situationele aspecten die van invloed zijn op het herstel na het sporten en hoe belangrijk mentaal herstel naast fysiek herstel is. Sporters die emotioneel goed los konden komen van de training of wedstrijd, herstelden mentaal beter. ‘Je hebt die break nodig, je kunt niet de hele dag aanstaan.’ Dat loskomen bleek ook voor de coaches heel belangrijk.

Balk zou graag willen dat mentale training net zo’n vanzelfsprekend onderdeel is voor sporters (en coaches) als de fysieke training. ‘Vaak word ik ergens gedurende het seizoen ingeschakeld en moet ik reactief aan de slag. Ik zou graag proactief werken. Wekelijks of zelfs dagelijks trainen voor en tijdens het seizoen kan de topsporter net dat stukje beter maken.’ Lees het hele artikel hier op Sport Knowhow XL.

Nationale Sportinnovator Prijs 2018

De Nationale Sportinnovator Prijs 2018 heeft als thema ‘Mind Your Fitness’. Inzicht in de relatie tussen mentale aspecten en sportprestaties is nodig om topsporters optimaal te ondersteunen en om mensen voldoende en met plezier (blijvend) te laten bewegen.

Voor de Nationale Sportinnovator Prijs 2018 is in totaal €250.000 beschikbaar. Per innovatie wordt maximaal €50.000 toegekend. Cofinanciering is verplicht. Het samenwerkingsverband dient ten minste 25% aan het totale projectbudget bij te dragen (financieel of in menskracht). Deze bedragen worden ter beschikking gesteld om de innovatie verder uit te werken tot een werkend en getest prototype, proces of werkwijze, of om deze op te schalen.

Gerelateerd nieuws