Overzicht

Winnaars Challenge Bewegen en sport in buitenwater bekend

Tijdens de Kennisdag Sport en Innovatie van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en Sportinnovator zijn de winnaars bekendgemaakt van de Sportinnovator Challenge Bewegen en sport in buitenwater. Uit handen van Gregory Sedoc, sinds 1 januari 2023 innovatie-adviseur bij Sportinnovator, ontvingen StuiterGras, Coastal gym en Skiffa Surfclub hun prijs. Zij krijgen een innovatiebudget van maximaal 50.000 euro, waarmee zij hun innovatie testen en ontwikkelen. Binnen een jaar moet een concreet product in de markt gezet worden. Uiteindelijk doel is dat er een bijdrage wordt geleverd om meer mensen aan het bewegen en sporten te krijgen in en op al het buitenwater dat ons land rijk is.

Redactie 13 februari 2023, 10:00

De winnaars ontvangen een ontwikkelbudget van 50.000 euro dat moet leiden tot een minimal viable product of tot de validatie van een concept. Een praktijktest maakt onderdeel uit van het plan. Naast het ontwikkelbudget biedt Sportinnovator een netwerk van samenwerkingspartners en experts om de innovatie verder te brengen. Na afloop van het project moet het product zelfstandig opgeschaald en vermarkt kunnen worden.

Achtergrond van de Challenge

Met haar Innovatiechallenges daagt Sportinnovator organisaties uit met innovatieve oplossingen te komen voor uitdagingen binnen de sport. Nederland zit in een beweegcrisis. Maar 40% van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. De Nederlandse overheid vindt dat dat in 2040 minimaal 75% moet zijn. Innovatie en baandoorbrekende oplossingen zijn nodig om meer mensen aan het bewegen en sporten te krijgen. Sportinnovator ziet kansen om meer mensen aan het bewegen en sporten te krijgen in en op al het buitenwater dat ons land rijk is en heeft ondernemers en creatievelingen uitgedaagd om te komen met innovatieve oplossingen. Hierbij wordt samengewerkt met het platform Starthubs, om ook juist (startende) ondernemers van buiten de sport uit te dagen om met een innovatieve oplossing te komen.

De winnaars
  • StuiterGras B.V. met Walk on Water (WoW)

Mensen lopen en sporten en bewegen op het water met 'Walk on Water' (WoW), een soort drijvend platform op het water. WoW zorgt voor verleidelijke rare, fijne en zwaardere bewegingen. Ook kun je sport- en spelvormen doen op de WoW en het combineren met andere bewegingsvormen gekoppeld aan het water.

  • Coastal gym met Seahiking

Seahiking is geïnspireerd op de basisbeginselen van het Franse longe-côte, dat in 2005
geïntroduceerd werd als additionele training voor roeiers. Men gaf roeiers de opdracht om zich met een peddel voort te bewegen door de branding. Coastal gym wil een online seahike platform realiseren, de eerste expeditie langs de kust voltooien, de waarde onderzoeken voor kwetsbare mensen en instructeursdagen ontwikkelen met een train-de-trainer concept. De activiteit kan zowel interessant zijn als intensieve workout, of als laagdrempelig bewegen in de natuur voor een brede doelgroep.

  • Skiffa Surfclub met DeSurfclub.nl

Via surfen en suppen worden kinderen en jongeren uit de grote steden geënthousiasmeerd voor buitenwater. Komend jaar wordt het concept op drie plekken uitgevoerd. De focus ligt op het actief betrekken van de kinderen en jongeren die een culturele, sociaal-economische en/of geografische barrière tot de zee en zoet water hebben, en op het overwinnen van de logistieke uitdagingen.

Gerelateerd nieuws