Overzicht

WinnerCam wil video-analyse nog laagdrempeliger maken

WinnerCam wil video-analyse nog laagdrempeliger maken

Video-analyse heeft in de topsport een steeds prominentere rol gekregen de afgelopen jaren. Volgens Sander Schreven en Roald van der Vliet van WinnerCam zit er bij de breedtesporters echter genoeg rek. Hun app moet het laagdrempeliger maken om gebruik te maken van video-analyse, met de smartphone als spil.

Redactie 04 juni 2019, 16:00

De perfecte afzet bij het wedstrijdzwemmen, de juiste traptechniek bij een vrije trap: vaak is het een kwestie van oefenen, maar voor een sporter kan het ook voordelig zijn om zichzelf terug te zien op beeld. Daar zijn niet per se complete camera-systemen nodig, enkel een smartphone is genoeg. Schreven, één van de mannen achter WinnerCam, benadrukt dat de app dan ook gericht is op wedstrijdsporters. “In de topsport zit het al goed wat betreft de video-analyse, dus we kijken hoe we dit toegankelijker kunnen maken voor heel sportend Nederland.”

Hun bedrijf onderzocht waarom de breedtesporter video-analyse grotendeels links laat liggen, ondanks het feit dat ze een smartphone hebben om mee te filmen. Daar bleek dat de uitdaging niet zat bij het bij het filmen zelf, maar de werkzaamheden na afloop van de training. “Een voorbeeld: als zwemtrainer heb je een groep van soms wel twintig tot dertig kinderen. Het zou heel veel werk kosten om iedereen te filmen, de juiste namen bij alle video’s te plaatsen en om alles via WhatsApp of WeTransfer te delen met de kinderen”, legt Van der Vliet uit. “Dan ben je geen trainer meer, maar een veredelde cameraman.”

De app haalt het grootste deel van deze zaken weg bij de betreffende trainer: bij het scannen van een speciaal persoonlijk bandje wordt de eerstvolgende video direct toebedeeld aan de eigenaar van het bandje, waarna de video via de app te zien is voor de sporter. Je kunt de video meteen terugkijken, analyseren en langzaamaan bouwen aan een soort videologboek, aldus Schreven.

Clubs integreren video-analyse

Sinds de officiële lancering – rond de jaarwisseling – pakten steeds meer sportclubs WinnerCam op. In eerste instantie als pilot, waarna zij voor zestig euro per jaar (plus de kosten voor de bandjes) – onbeperkt gebruik mogen maken van de app. Zo testte SportstarZ Swim Camp, een van de grootste zwemkampen van Europa, de app tot grote tevredenheid. Inmiddels hebben ze aangegeven WinnerCam verder te gaan integreren in hun trainingsprogramma.

Het voorlopige succes geeft mogelijkheden om verder te groeien. Van der Vliet: “De basisfunctionaliteit staat er, dat houden we intact om video-analyse laagdrempelig te houden. In de toekomst willen we de app blijven uitbreiden. De bestaande app helpt al veel wedstrijdsporters, een duidelijk bewijs dat er animo is voor deze dienst.”