Sportinnovatie podcasts

Raak geïnspireerd op het gebied van sport, innovatie, wetenschap en ondernemen

Wereldwijd mag de sport dan wel stilliggen, in onder andere BNR Sportzaken wordt er juist vooruit gekeken. Raak door het luisteren van deze podcasts geïnspireerd op gebied van sport, innovatie, wetenschap en ondernemen.

Het heeft geen beste reputatie, maar het is ook niet meer weg te denken: kunstgras!

BNR afspeellink

Reeks: BNR Sportzaken - Sport, Ondernemerschap & Innovatie (najaar 2020) - aflevering 2

Kunstgras is al lang niet meer een wolk van opspringende rubberen korrels. Nieuwe Europese regels doen infill-plastiscs zelfs helemaal in de ban.

Waar bijna niks meer kan, staat de deur van de sportschool -deels- wagenwijd open

BNR afspeellink

Reeks: BNR Sportzaken - Sport, Ondernemerschap & Innovatie (najaar 2020) - aflevering 1

Als één van de laatsten mochten ze deze zomer pas open, maar in tijden waar bijna niks meer kan, staan de deuren van fitnesscentra juist fier open. Zij het deels. Een bewust besluit vanuit Den Haag om mensen aan het sporten te houden.

Met blocnote potlood en data op zoek naar die ene voetbalparel

BNR afspeellink

Reeks: BNR Sportzaken - Sport, Wetenschap & Innovatie (voorjaar 2020) - aflevering 8

Het wordt een ander transferperiode dan anders. De schade door het coronavirus bij Nederlandse voetbalclubs kan oplopen tot 400 miljoen euro. Daarnaast werd tandenknarsend toegekeken hoe de meeste andere competities wel werden uitgespeeld. Clubs houden daarom de hand op de knip en wachten met het aantrekken van spelers.

Maurits Hendriks: 'De afgelopen periode was heftig, maar de sport is klaar voor een herstart'

BNR afspeellink

Reeks: BNR Sportzaken - Sport, Wetenschap & Innovatie (voorjaar 2020) - aflevering 7

Voor NOC*NSF-technisch directeur Maurits Hendriks waren het heftige maanden. 'Elke week was er wel weer een nieuwe uitdaging.' Het meeste werd Hendriks geraakt door sporters die door de crisis in financiële problemen kwamen. 'Rond de 100 sporters zijn in acute geldnood gekomen. Op een totaal van 800 vonden we dat best veel. De TOZO-regeling ging voor veel van die sporters niet op, maar ik ben blij dat het ministerie van VWS en de Loterij snel insprongen.'

Niet iedereen weet dat bewegen gezond is

BNR afspeellink

Reeks: BNR Sportzaken - Sport, Wetenschap & Innovatie (voorjaar 2020) - aflevering 6

Bewegen moet het nieuwe normaal worden. Met deze oproep kwamen eind vorige maand zeven grootheden uit de sport om Nederland meer aan het bewegen te krijgen. Sport had het lastig in coronatijd, maar er was goed nieuws. Een motie van SP en VVD werd deze week unaniem door de Tweede Kamer aangenomen, waarin de regering verzocht werd met een plan te komen om in verschillende sectoren sport te stimuleren. Wat deze nogal ruime formulering betekent, vertellen initiatiefnemer van het pamflet Joop Alberda en topjudoka Roy Meyer.

Het geheim van de baanfiets

BNR afspeellink

Reeks: BNR Sportzaken - Sport, Wetenschap & Innovatie (voorjaar 2020) - aflevering 5

Het is één van de spectaculairste Olympische sporten en in Tokio zou het goud voor Nederland voor het oprapen liggen. Zowel bij de mannen als de vrouwen behoren de Nederlandse baanwielrenners tot de wereldtop. Dat succes is een combinatie van talent, power, hard trainen, maar ook een razendsnelle fiets. De kopman van de Nederlandse equipe is Harrie Lavreysen en hij is te gast in deze uitzending van BNR Sportzaken.

Een grote bak aan data nuttig maken

BNR afspeellink

Reeks: BNR Sportzaken - Sport, Wetenschap & Innovatie (voorjaar 2020) - aflevering 4

Aan een enorm bak aan data heb je niet veel. Het gaat erom wat je ermee doet. In BNR Sportzaken zijn bondsarts bij de KNVB Edwin Goedhart en data-wetenschapper - en directeur van het Sports Data Center - Arno Knobbe het met elkaar eens dat het begint bij de juiste vragen stellen. Pas dan kun je voorspellen en patronen ontdekken.

Waar ligt de max

BNR afspeellink

Reeks: BNR Sportzaken - Sport, Wetenschap & Innovatie (voorjaar 2020) - aflevering 3

Het is voor een topsporter nogal wat om het maximale uit zichzelf te halen. Er zijn zoveel facetten waar nog wel wat procentjes te halen zijn. Eén daarvan is hoe je met je koppie erbij blijft. In deze uitzending van BNR Sportzaken praten bondscoach bij de hockeysters Alyson Annan en Paul Wylleman, prestatiemanager bij NOC-NSF, over hoe je het maximale uit de sporter haalt.

Het perfecte baantje

BNR afspeellink

Reeks: BNR Sportzaken - Sport, Wetenschap & Innovatie (voorjaar 2020) - aflevering 2

Nederland heeft een rijke zwemhistorie. Door slim om te gaan met een beperkt budget lukt het altijd wel een internationale topper af te leveren. En toch is het perfecte zwembaantje nog lang niet gezwommen.

Eerst simpele dingen goed doen

BNR afspeellink

Reeks: BNR Sportzaken - Sport, Wetenschap & Innovatie (voorjaar 2020) - aflevering 1

In de eerste aflevering van BNR Sportzaken zijn Bart Bennema - bondscoach atletiek én coach van Dafne Schippers - en met Valentijn Trouw te gast. Hij begeleidde Eliud Kipchoge afgelopen najaar in Wenen als eerste man naar een magische tijd onder de 2 uur op de marathon. Welke rol spelen wetenschap en innovatie in hun werk?

Sportinnovator gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Sluiten