Ocean Summit

Sport gebruiken om wetenschappelijk onderzoek te presenteren blijkt een geweldige en vaak spannende middel. Zeker zo belangrijk is dat sport en vooral zeilen een sublieme prototype-platform kan zijn voor onderzoekers. Daarom presenteren we nieuwe data van verschillende onderzoeken en kijken we naar de toekomst tijdens de tweede Ocean Summit in Den Haag op 21 juni 2019. Vanaf de DutchSail Teambase heb je een geweldig beeld van het nieuwe (futuristisch hightech vliegende schepen) en het oudere (tallships van over dit hele continent).

Locatie Hellingweg 9c, Scheveningen Datum 21 jun 2019, 12:30 - 17:00

De toekomst van de Noordzee

Tijdens deze versie van de Ocean Summit wordt podium gegeven aan deskundigen uit verschillende vakgebieden. Het belangrijkste doel is om bijdragen te leveren aan en het bewustzijn te vergroten van de ecologische en economische mogelijkheden in en rond de Noordzee. Het toekomstig fysieke en ecologische ruimtebeslag op de Noordzee kan worden opgelost met innovaties en multifunctioneel gebruik. Verschillende deskundigen vanuit multidisciplinaire teams zullen hun ideeën en bevindingen aan u presenteren.

Line-up

Sustainability, Performance, en Life-Science zijn de hoofdthema's van de middag. Luca van Duren van Deltares geeft u een update over de huidige toestand van de Noordzee en de onderzoeksagenda. Annemieke Nijhof, boegbeeld van Topsector Water & Maritiem, zal haar ideeën delen samen met Jan Peter Balkenende, voormalig minister-president van Nederland en voorzitter van de “Dutch Sustainable Growth Coalition” (DSGC), over duurzaamheid en klimaatmitigatie en -adaptatie. Advocaat van de oceanen Emily Penn had de vorige editie gemist en staat nu te popelen om haar nieuwe onderzoeksresultaten over plastic in de oceanen te delen. De verbinding van sport- en onderzoek wordt gedaan door middel van de Stichting DutchSail. Een stichting die wil bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen door middel van de zeilsport. DutchSail promoot tevens internationaal Nederlandse water- en maritiem gerelateerde innovaties

Vliegende zeilmachines

Verder zal Hans Huis in 't Veld tonen hoe de samenwerking van overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en NGO’s innovaties stimuleert. Mark van Koningsveld van Van Oord geeft daarbij enkele praktijkvoorbeelden. Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu, geeft haar visie over de toekomst van de ‘Rijke Noordzee’. Bovendien zullen tijdens deze Summit video's van vliegende zeilmachines en futuristische oplossingen over uitdagingen voor duurzame zeeën niet ontbreken. Wees uitgenodigd en doe mee aan een open discussie over de toekomst van onze wateren.

Programma

12:30 Inlooplunch

13:30 Welkom door Annemieke Nijhof (Topsector Water & Maritiem, dagvoorzitter)

13:35 Duurzame oceanen; Noordzee als uitdagende testcase door Luca van Duren (Deltares)

13:50 Introductie en open discussie Nederlandse klimaat activering door Jan Peter Balkenende (DSGC)

14:10 Milieu- en gezondheidsuitdagingen van plastic in de oceanen door Emily Penn (Ocean Advocate/skipper)

14:30 Ontwikkeling van klimaatneutraal zeetransport door Ewald Breunesse (Shell), David Samad (Maersk) en Walter Vermeer (FrieslandCampina)

14:50 Pauze

15:05 Panel: futuristische innovaties op prestatieverbetering in zeilen en duurzaamheid door NLR (Tim Leeuwerink), MARIN (Bas Buchner), TNO (Pieter Boersma) en schipper Simeon Tienpont (DutchSail)

15:50 De invloed op gezondheid door Bert van der Horst (Erasmus MC)

16:10 Het ecosysteem van kennis & innovaties middels DutchSail door Hans Huis in 't Veld en toepassingen van het innovatieprogramma in de praktijk door Mark van Koningsveld (Van Oord)

16:30 "De Rijke Noordzee" door Marjolein Demmers en Nathalie Strookman (Natuur & Milieu)

16:50 Borrel