Greening the Sports

The Sportinnovator live show On Sports, Sustainability and Circularity - NL Sports Week, World Expo Dubai

Tijdens de Expo 2021, organiseert Sportinnovator samen met Orange Sports Forum en Kenniscentrum Sport en Bewegen van 12 tot en met 16 december de NL Sports Week. Op 14 december organiseert Sportinnovator het seminar "Greening the Sports & Dutch innovation Infrastructure". Tijdens dit interactieve seminar zitten aan tafel: Frank Verschoor en Alexander Euler (Hydraloop), Job Dekker (Grootgroener) en Arnoud Fiolet (Recreational Systems International).

Sportinnovator

Sportinnovator is hét sportinnovatienetwerk van Nederland. Wij spotten innovaties in de sport, stimuleren verbeteringen, versnellen het innovatieproces en sturen op schaalbaarheid. Sportinnovator brengt vanuit een onafhankelijke positie alle partijen bij elkaar die nodig zijn om die innovaties tot stand te brengen: sport, kennisinstellingen, bedrijfsleven en de overheid. Dat doen we met een innovatieformule waarin win-win samenwerking centraal staat.

Innovatie stimuleert de sportdeelname en het beweeggedrag van alle Nederlanders en maakt daarmee ons land vitaler. En het vergroot de kans op topsportmedailles. Sportinnovator wil door bewezen samenwerking de impact van sportinnovatie vergroten en daarmee Nederland internationaal toonaangevend laten zijn.

Sinds 2015 heeft Sportinnovator 820 innovatieve ideeën beoordeeld en hebben er ruim 160 kansrijke initiatieven financiële ondersteuning en advies gekregen. Sportinnovator is nauw verbonden met het Nationaal Sportakkoord dat erop gericht is om sport zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken voor álle Nederlanders, in álle levensfasen.

Sportinnovator kan met haar innovatieprogramma gezien worden als de Chief Technology Officer van dit Sportakkoord. Sportinnovator is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en wordt ondersteund door ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Grootgroener

Grootgroener is totaalpartner in ontwerpen, realiseren en onderhouden van openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld tuinen, terreinen maar ook sportvelden. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen op sportvelden draagt bij aan verontreiniging van grond- en oppervlaktewater. Deze vervuiling vormt een bedreiging voor onze gezondheid, de drinkwatervoorziening en voor onze natuur. Om deze reden krijgen sportveldbeheerders onder strenge voorwaarden tot 2025 om het gebruik van pesticiden tot nul te reduceren.

Sinds 2017 neemt Grootgroener samen met sportverenigingen in de gemeente Wierden deel aan de pilot Implementatie chemievrij sportveldenbeheer in Drenthe en Overijssel. Door opgedane kennis en ervaring binnen deze pilots beheren wij onze sportvelden op dit moment volledig chemievrij. Echter leert onze ervaring dat wortelonkruiden in de grasmat een probleem vormen waardoor de kwaliteit van de sportvelden achteruit gaat. De bestrijding van deze wortelonkruiden kan niet langer chemisch worden gerealiseerd en het handmatig verwijderen is enorm intensief.

Samen met Gebr. Ezendam Borne en Pixelfarming Robotics ontwikkelde Grootgroener een machine die chemievrij beheer van sportvelden mogelijk maakt. De WeedAway herkent wortelonkruiden in de grasmat middels een camerasysteem voorzien van artificial intelligence en verwijderd de onkruiden middels een snel pneumatisch systeem voorzien van steekbeitels. De machine is volledig compatibel met reeds bestaande onderhoudsvoertuigen op sportparken en is eenvoudig te bedienen. Een werkbreedte van 2,40m en een werksnelheid van 1,8 km per uur maken het mogelijk om het sportveld snel te bewerken. Het prototype is afgelopen seizoen uitvoerig getest en de eerste modellen van de WeedAway zijn naar verwachting leverbaar in 2022.

Hydraloop

Hydraloop stelt mensen en organisaties in staat om water en energie te besparen met slimme en betaalbare waterrecyclingproducten zonder verlies van wooncomfort. Decentrale waterrecycling is de meest efficiënte en betaalbare manier om minder water te gebruiken. En de gemakkelijkste manier om water te recyclen, is door het schoon te maken waar je het gebruikt. Het clean tech-systeem verzamelt, reinigt en hergebruikt licht vervuild water van douches, baden, wastafels en andere apparaten, zoals wasdrogers, airconditioning, warmtepompen en wasmachines. Met Hydraloop is behandeld water schoon, helder, veilig en gedesinfecteerd volgens de hoogste normen. Het kan worden hergebruikt voor toiletspoeling, wasmachines, tuinirrigatie en het bijvullen van zwembaden. Hydraloop, bekroond en eerste in zijn soort, biedt een verscheidenheid aan slimme, innovatieve waterrecyclingproducten voor woningen, commercieel vastgoed, sportfaciliteiten, hotels, lodges en meer. De gebruikers kunnen hun ecologische voetafdruk verkleinen en tot 45% besparen op waterverbruik en uitstoot.

Hydraloop sleepte al een groot aantal prijzen en onderscheidingen in de wacht met haar innovatieve manier van grijswater recycling. Het bedrijf uit Leeuwarden groeit snel en opende het afgelopen jaar kantoren in de Verenigde Staten en in het Midden Oosten. Vandaag beschikt Hydraloop over een uitgebreid partnernetwerk op alle continenten. In de documentaire 'Brave Blue World', die te zien is op Netflix, wordt het bedrijf voorgesteld als een van de oplossingen van de wereldwijde watercrisis.

Grass2Grass - Recreational Systems International (RSI)

NL Sports Week - Dutch Dubai

Tijdens de World Expo in Dubai (2021), organiseert Sportinnovator samen met Orange Sports Forum en Kenniscentrum Sport en Bewegen van 12 tot en met 16 december de NL Sports Week. Tijdens deze NL Sports Week, zal de Nederlandse sportsector voor een groot internationaal publiek gepresenteerd worden.

Gerelateerd nieuws