Overzicht

Innovatielab Thialf

Innovatielab Thialf is de plek waar innovaties ontwikkeld worden ter bevordering van de prestatie, beleving en accommodatie rondom het schaatsen en inline-skaten. Doordat Innovatielab Thialf is verbonden aan Thialf, het schaatshart van de wereld, zijn de test en meetapparatuur geïntegreerd in de snelste laaglandbaan van de wereld. Samen met partners uit de sport, het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid wordt geïnvesteerd in sportinnovaties.

Over Innovatielab Thialf

Het Innovatielab Thialf is een samenwerking van Thialf, Sportstad Heerenveen en Topsport NOORD, die gezamenlijk investeren in sportinnovaties voor de topsport, breedtesport en fanbeleving. Het Innovatielab Thialf zal innovatieprojecten initiëren, uitvoeren en vermarkten in samenwerking met partners uit de sport, het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid. Hierbij zal de focus liggen op drie punten:

  • Verbetering van sportprestaties
  • Verbetering van sportbeleving
  • Optimaliseren van sportaccommodaties

Schaats en skeelersporten zullen hierbij de motor zijn voor het realiseren van innovaties.

Uniek aan het Innovatielab Thialf is dat de test en meetapparatuur zijn geïntegreerd in de snelste laaglandbaan van de wereld en dat Thialf een “living lab” wordt, welke als proeftuin gebruikt kan worden voor partners en klanten.

Door sportinnovaties in te zetten om schaatsen beter meetbaar, interactiever en toegankelijker te maken wil het Innovatielab Thialf de schaats en skeelersport populairder maken in binnen en buitenland en heeft daarbij als ultiem doel om van Thialf de onbetwiste gouden standard van schaatsaccommodaties wereldwijd te maken.

Projecten

Coach in Control: Ontwikkelen van een feedback dashboard waarmee complexe trainingsdata op effectieve en efficiënte wijze toegankelijk en betekenisvol wordt gevisualiseerd. Daarbij wordt tevens een scholingsmodule ontwikkelt voor professionalisering van trainers/coaches betreft trainingsmonitoring.
Coach in Control | Thialf

Ring of Fire: Met het meetsysteem ‘Ring of Fire’ analyseert Innovatielab Thialf, samen met TU Delft, NOC*NSF en KNSB, de aerodynamische houding van Nederlandse topschaatsers. De Ring of Fire wordt gebruikt om luchtstromingen rondom bewegende schaatsers te meten en zichtbaar te maken.
Ring of Fire | Thialf

Track and trace: Ontwikkeling van een video analyse systeem die de ideale lijn en werkelijke lijn van individuele schaatsers kan visualiseren. Op deze manier kunnen schaatsers gaan trainen op deze ideale lijn en hun prestaties verbeteren.
Track and Trace | Thialf

Impressie

Gerelateerd nieuws