'Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder'

Woensdag 20 juni kwamen 50 genodigden uit de sport, wetenschap en het bedrijfsleven bijeen in Sportinnovator-centrum Innovatielab Thialf om de mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken op het gebied van digitalisatie van de schaatssport. Een groot vraagstuk waar veel sportbonden mee zitten en wat veel kan betekenen voor de topsport, fanbeleving en kennisontwikkeling. Vanuit de schaatssport als voorloper op het gebied van digitalisering en kennisdeling van de sport, werd de samenwerking met andere sporten gezocht.

Redactie 22 juni 2018, 08:00

De schaatstempel maakt sinds enige tijd gebruik van een Data Services Hub, dat het mogelijk maakt om met meerdere partijen te werken op één digitale infrastructuur. Leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten KPN faciliteert de veiligheid en schaalbaarheid van de data-uitwisseling mogelijk maakt. Alle andere partijen focussen zich op hun eigen expertise, bijvoorbeeld het leveren van data, analytics of apps.

De vraag was simpel: hebben alle andere sporten ook interesse in een dergelijk digitaal ecosysteem voor het delen van data? Inge Stoter, manager van Innovatielab Thialf, zegt de bezoekers van Thialf die dag eensgezind waren. De interesse is er om de uitdaging van digitalisatie van de sport gezamenlijk op te pakken met de sport de wetenschap en het bedrijfsleven.

Stoter legt de kracht van de DSH uit. ‘Het mooie is dat elke partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Eigenlijk is het een disruptieve manier van werken. Waar we nu gewend zijn in projectgroepen een oplossing van begin tot eind te ontwikkelen, is er middels de DSH een mogelijkheid drie rollen uit elkaar te halen: De dataprovider, de kennisleverancier en de appontwikkelaar. Een dataprovider hoeft bijvoorbeeld niet meer zelf een app te ontwikkelen, maar kan zich focussen op hun corebusiness; het goed aanleveren van de data. Dankzij de Data Services Hub van KPN kan deze data, eenmaal goed aangeleverd, hergebruikt worden voor andere doeleinden, mits daar uiteraard toestemming voor gegeven is. Door deze nieuwe data-infrastructuur vermijd je het werken op eilandjes en dubbel werk.’

Mark Versteegen, Head of Corporate Sponsorships bij KPN, vult aan. ‘De winnaars van morgen werken vandaag samen. De Data Services Hub zorgt ervoor dat andere sporten, ontwikkelaars en evenementorganisatoren hun data kunnen distribueren. De DSH kan nog meer betekenis geven aan zowel topsportprestaties als fanbeleving.’

Coaches gebruiken de data om hun pupillen verder te ontwikkelen. Voor de schaatsfan werd dankzij de DSH al het fandashboard ontwikkeld. Op basis van historische data, werden algoritmes ontwikkeld die na een ronde de eindtijd van de schaatsers kunnen voorspellen. Deze voorspelling werd live doorgegeven aan het fandashboard. Via het fandashboard kon de fan uiteindelijk live de snelheidsopbouw van de schaatser zien, inclusief de voorspelde eindtijd na een ronde.

Mogelijkheden van data zijn groot

‘De mogelijkheden zijn nog veel groter’, vertelt Stoter. ‘De wetenschap heeft al veel kennis ontwikkeld op het gebied van optimalisatie van training en prestatie. Deze kennis komt nog te weinig bij de praktijk, maar kan middels een digitaal platform eenvoudig aangeboden worden aan app-ontwikkelaars die daarop een unieke use-case voor de eindgebruiker kan bouwen.’

Data Services Hub, een netwerk tussen systemen

‘Met ons ecosysteem de DSH maken wij het technologisch mogelijk dat al die gebruikers die iets met data willen; coaches, atleten, wetenschapper of fans, binnen dezelfde structuur toegang hebben, legt Marko Milovanovic, datawetenschapper bij KPN uit. ‘Wij zorgen voor het netwerk tussen de systemen waar technologie en kennis gedeeld kunnen worden. Samenwerking zorgt voor innovaties. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.’

Dat betekent trouwens niet dat de data voor iedereen toegankelijk is. ‘Alleen de eigenaar bepaalt wie wat van zijn data kan zien en gebruiken. Technologisch gezien is het onmogelijk om zomaar bij elkaar naar binnen te kijken.’ KPN is vanuit de historie de betrouwbare verbinder van informatie, denk aan mobiele telefonie en post. Voor het telecombedrijf is de Data Services Hub een nieuw product om nu ook het delen van data veilig en tevens schaalbaar te maken. Volgens Stoter een kans voor het hele Sportinnovator-ecosysteem.

Topteam was ook aanwezig

Ook Eric van der Burg en Harry van Dorenmalen waren namens het Topteam Sport aanwezig in Thialf. Van Dorenmalen gaf aan dat het initiatief in Thialf een prima voorbeeld is van eco- samenwerking met sport in het midden. En dat met bedrijven, wetenschap, MKB bedrijven en lokale partijen en dat allemaal op basis van een herkenbare sport: schaatsen.

‘Het is goed om te zien dat steeds meer partijen hun sportdata structureren en aanbieden. De Sport Data Valley verbindt dit soort initiatieven met elkaar en fungeert als een landelijke neutrale broker - de data staat veelal bij de eigenaren. De Sport Data Valley infrastructuur biedt ook methoden, kennis en advies en ondersteuning op sportlocaties. Sporten kunnen van elkaar leren. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.’

Tenslotte gaven zij aan dat technologie en data weliswaar een gamechanger is en belangrijk is, maar het uiteindelijk wel gaat wat we daarmee doen als inspiratie naar sport in Nederland inclusief de maatschappelijke impact die dit kan hebben.

Gerelateerd nieuws

Sportinnovator gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Sluiten