Overzicht

Batterij van StoredEnergy gaat clubs helpen zelf opgewekte zonnestroom ook op te slaan

Een primeur bij tennisvereniging LTC Triomf in Bergschenhoek: zij mogen als eerste sportclub het energieopslagsysteem van StoredEnergy testen. De winnaar van de ‘Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties’ van Sportinnovator begint met een pilot van een jaar, in de hoop sportclubs in de toekomst te helpen om opgewekte zonne-energie op hun eigen grond op te slaan.

Redactie 06 november 2019, 13:00

Als energie-adviseur onderzocht Neeteson in het verleden al het energiegebruik van sportverenigingen in Nederland. Zo voerde hij energiescans uit bij meer dan honderd clubs in het hele land en zag de ondernemer een terugkerende factor. “Er waren in die tijd sowieso weinig clubs met zonnepanelen”, blikt hij terug. “Ze spraken vaak wel de wens uit om panelen te installeren, mede omdat de platte daken van clubhuizen zeer geschikt zijn hiervoor. Alleen lopen verenigingen dan tegen het probleem aan dat zij alleen maar stroom terugleveren en het niet zelf kunnen gebruiken.”

Neeteson schetst het probleem verder: “Uit de energiescans bleek zo veel winst te halen: het zijn perfecte locaties om panelen te plaatsen, alleen bezorgt het stroomnetbeheerders meer werk. Overdag wekken de zonnepanelen stroom op, maar dan is de stroomvraag laag. In de avond is er juist veel stroom nodig. Dan leveren zonnepanelen weinig tot geen elektriciteit op en moet er alsnog fossiel geproduceerde stroom worden ingekocht. Bij velen kwam al de vraag of het niet mogelijk was om de opgewekte stroom op te slaan bij de clubs zelf.”

Testperiode op de tennisclub

Vanuit deze probleemstelling ontstond het idee van een energieopslagsysteem bij StoredEnergy, die met hun idee in 2018 als een van de winnaars van de ‘Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccomodaties’ van Sportinnovator uit de bus kwam. Na het winnen van de challenge zette StoredEnergy een pilot op om het energieopslagsysteem te testen en optimaliseren. Afgelopen maand werd op LTC Triomf het eerste werkende model gepresenteerd: een tijdelijk systeem gemaakt van second life batterijen van Timeshift, oftewel: afgeschreven batterijen van elektrische auto’s die nog prima gebruikt kunnen worden. De komende vier kwartalen worden diverse tests uitgevoerd op het systeem van ruim tweeduizend kilo.

De tennisvereniging uit het Zuid-Hollandse Bergschenhoek heeft in totaal 152 zonnepanelen en met de batterij van StoredEnergy kan genoeg energie worden opgeslagen om in de avond de twaalf banen - die 360 dagen per jaar worden gebruikt - te verlichten. Volgens Neeteson monitoren zij de komende maanden alle ontwikkelingen en kijken naar drie pijlers om het energieopslagsysteem op lange termijn te optimaliseren. “In eerste instantie kijken we naar de zelfconsumptie van de opgewekte zonnestroom: wordt de opgeslagen zonne-energie optimaal gebruikt? En wat voor invloed hebben minder zonnige dagen?”

‘Peakshaven’

Vervolgens richt StoredEnergy zich op het fenomeen ‘peakshaven’, waarbij Neeteson weer de huidige situatie schetst bij de sportclubs. “Elk gebouw heeft elektriciteitsaansluitingen, waarbij sportverenigingen een grote aansluiting nodig van de netbeheerder nodig hebben, puur om de baanverlichting aan te zetten”, legt hij uit. “Maar we kunnen de verlichting ook aanzetten met het energieopslagsysteem. Deze oplossing kan sportclubs veel geld schelen.”

Ten slotte onderzoekt Neeteson de mogelijkheid om op momenten dat stroom goedkoop is de batterij op te laden, en de stroom te verkopen wanneer deze duur is. “Anders krijg je dat het systeem in de winter mogelijk bijna niet gebruikt wordt”, voegt hij toe. “Idealiter valt hier zelfs een financieel rendement uit te halen.” In het laatste kwartaal van de pilot worden de drie bovengenoemde programma’s verder aangepast om een zo optimaal mogelijk energieopslagsysteem te ontwikkelen in de toekomst.

“Een stap in de goede richting"

Wel is duidelijk dat sportverenigingen de ontwikkelingen van StoredEnergy met grote interesse volgen. Zo richtte Neeteson al een extra onderneming op - genaamd ‘Rent a Battery’ - waarbij sportverenigingen in plaats van mobiele dieselaggregaten ook batterijsystemen van StoredEnergy kunnen huren. “De eerste aanvragen komen nu binnen, maar de vraag verschilt per club dus het is een flinke puzzel”, constateert hij. “Er valt gewoon genoeg winst te halen op het gebied van elektriciteitsgebruik bij de sportclubs, al kan het voor leken of vrijwilligers binnen de club een ingewikkeld verhaal zijn. Ons energieopslagsysteem en de daarbij behorende begeleiding kan een stap in de goede richting zijn.”

Gerelateerd nieuws