Overzicht

Winnaars Innovatiechallenge 'Bewegen in de openbare ruimte' aan de slag

Sporten en bewegen in de openbare ruimte wordt nog makkelijker, leuker en beter! Op 25 september zijn de winnaars van de Innovatiechallenge 'Bewegen in de openbare ruimte' van het ministerie van VWS en Sportinnovator bekend gemaakt. Het gaat om vier (fysieke) oplossingen of concepten die sporten en bewegen in de openbare ruimte nog makkelijker, leuker en beter te maken. Specifiek voor de jongsten onder ons. Tijdens het VSG-jaarcongres in Emmen ontvingen zij hun certificaat uit handen van Martin Olde Weghuis van het Topteam Sport. Het Topteam Sport ondersteunt de Innovatiechallenge vanuit het programma Sportinnovator. De winnaars kunnen nu aan de slag met hun innovaties. Zij ontvangen ieder € 40.000,- om hun pilot of prototype te realiseren en te testen.

Redactie 26 september 2019, 10:36

Het gemiddeld aantal speeluren van een kind is de afgelopen 30 jaar drastisch gedaald van 15.000 naar 1.700 uur in 2015. Dat is geen goed nieuws, want het overgewicht onder kinderen neemt toe en de motorische vaardigheden nemen af. Er zijn natuurlijk al vele sport- en speltoestellen en faciliteiten in de openbare ruimte die kinderen uitnodigen tot beweging. Het Ministerie van VWS en Sportinnovator zijn echter op zoek gegaan naar nieuwe oplossingen, concepten en/of producten die kinderen van 0-12 jaar buiten in beweging krijgen. Die ouders stimuleren hun kinderen mee naar buiten te nemen. Die de openbare ruimte een aantrekkelijkere plek maken om buiten te zijn en te spelen. En die uiteindelijk afgenomen of toegepast kunnen worden door gemeenten.

Winnaars

- Sportbedrijf Arnhem met project ‘De fun van bewegen dichtbij huis’:
Beweegmogelijkheden in de openbare ruimte.
Met dit concept worden jonge kinderen (2 t/m 4 jaar) en hun ouders dichtbij huis in beweging gebracht door middel van modulaire beweegaanleidingen. Op de route naar de supermarkt bijvoorbeeld, kunnen ineens speelobjecten gevonden worden die aanzetten tot uitproberen en bewegen en die afgewisseld kunnen worden.


- Consulting Kids met project Stuitergras:
Het gaat om grasveldjes in de openbare ruimte waarop kinderen zich als ware superhelden met reuzesprongen van de ene plek naar de andere plek kunnen verplaatsen. Kinderen stuiteren als het ware over het gras en maken de meest coole bewegingen in de lucht. Dit effect wordt gerealiseerd door ingegraven mini-trampolines met een diameter van 1 meter die op slimme wijze zijn voorzien van een meeverende laag kunstgras.

- Jantje Beton met Play 2 Move:
Deze pilot leidt tot een methode die off- en online spelen verbindt en kinderen meer laat bewegen. Kinderen (8-12 jaar) spelen (samen met ouders) de online Game Nrgy Quest. Hiermee brengen ze speelvoorkeuren in kaart en in welke mate kinderen nu buiten spelen/bewegen. Voor de gemeten speelactiviteit krijgen ze energiepunten. Deze vermeerderen door buiten speeluitdagingen aan te gaan op onder andere speelplekken.


- Novasports met de Speelkoepel:
Novasports Sport & Beweeg heeft een multifunctionele speelkoepel bedacht die in de openbare ruimte geplaatst wordt en vrij toegankelijk is, en die kinderen uitnodigt (samen) buiten te spelen. Kinderen kunnen hun creatieve kant kwijt door de vele (zelfbedachte) sport- en spelvormen die ze op de Speelkoepel kunnen uitvoeren. Er is geen uitleg nodig voor het spelen met de Speelkoepel en de koepel kent geen gevaarlijke onderdelen. Novasports wil de (mobiele) speelkoepel verder ontwikkelen tot een eerste digitale koepel.

Sociaal en economisch rendement

Martin Olde Weghuis is lid van het Topteam Sport met als portefeuille bedrijven. Olde Weghuis: “De openbare ruimte is één groot speel- en beweegveld, niet alleen voor bewoners, maar ook voor gemeenten, wetenschappers én bedrijven! Met inzet van technologie, of met een andere inrichting en invulling van onze directe leefomgeving, kunnen schaalbare concepten ontwikkeld worden. En je kunt een bijdrage leveren aan de maatschappij, door mensen vitaler te maken. Een mooie win-win dus voor vele partijen.”

Stimuleren innovatie

Met haar Innovatiechallenges willen VWS en Sportinnovator innovatie in de sportsector en op het gebied van vitaliteit en bewegen bevorderen.

Kijk voor meer informatie over de Innovatiechallenge op deze website. Hier worden de komende weken interviews met de vier winnaars geplaatst.

Foto: www.pjotrwiese.nl

Gerelateerd nieuws