Overzicht

Bedrijven aan de slag met sportinnovatie: 8 haalbaarheidsstudies van start

Sportinnovator financiert acht consortia om een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar hun project op het gebied van sportinnovatie. Hiermee kunnen zij inzichtelijk maken wat aan ontwikkeling en onderzoek nodig is om het project te laten slagen en wat de risico’s en sterke en zwakke punten zijn. De haalbaarheidsstudie is onderdeel van een subsidietraject voor bedrijven van Sportinnovator.

Redactie 07 maart 2019, 11:43

De projecten richten zich op:

  • Bewegen: technologische innovaties die inactieve doelgroepen in beweging krijgen.
  • Materialen: innovatieve methoden die bijdragen aan duurzame sportaccommodaties;
  • Voeding: innovaties die het uithoudingsvermogen en het herstel van topsporters bevorderen.

Gehonoreerde projecten:

Fit for Play is een platform dat inactieve kinderen structureel motiveert en stimuleert om meer te bewegen met inzet van interactieve digitale ‘exergames’. Samenwerkingspartners: 8D Games, Hanzehogeschool Groningen, Huis voor de Sport, Sportinnovator Centrum Groningen, Axtion.

Doel is om het zwemonderwijs aantrekkelijker te maken via gamification. Samenwerkingspartners: Embedded Fitness, Stichting Fieldlab Zwemsport, Technische Universiteit Eindhoven, KNZB, IDEA Valorization.

Deze studie richt zich op de ontwikkeling van een grondstof voor de productie van duurzame en milieuvriendelijke klimgrepen. Samenwerkingspartners: Inespérance B.V., Mullens Sports & Health Innovations, Ivy klimcentrum B.V., Topsport Limburg Sportinnovator Center, CHILL, Zuyd Hogeschool.

Hoe kan de openbare ruimte zo worden ingericht dat mensen worden uitgedaagd om er te zijn (sociale cohesie) én er te bewegen (gezondheid/vitaliteit)? Samenwerkingspartners: Connective Floors B.V., Kragten B.V., van Berlo Group, Vrije Universiteit Amsterdam, InnoSportLab Sport en Beweeg, ASM.

De voetbalschieter is een innovatief product dat gekoppeld wordt aan de rolstoel en het mogelijk maakt om een bal ‘te vangen’, daarmee ‘te dribbelen over de vloer’ en weer weg te schieten door middel van een druk op een knop van een controller. Samenwerkingspartners: Fontys, Libra Revalidatie & Audiologie, Boomdesign Solutions B.V., TMC.

Het consortium wil onderzoeken wat voor type monitoringssysteem de kwaliteit van natuurgrasvelden in de sport breed meetbaar maakt. Doel is innovatie en duurzaamheid in de voetbal- en sportwereld te stimuleren. Samenwerkingspartners: KNVB, Johan Cruijff ArenA, Universiteit van Wageningen, Gemeente Amsterdam.

EatMyRide is een te ontwikkelen app die voorspelt hoeveel, wat en wanneer wielrenners moeten eten voorafgaand, tijdens en na afloop van iedere sportactiviteit. Samenwerkingspartners: EatMyRide, Team Sunweb, Sportcentrum Papendal, Wielervereniging CS030, Plat4Mation, Wageningen University & Research.

De Virtual Reality training met de Baseball Hitting Game is de training van de toekomst: trainen met een VR bril, een shirt met bewegingssensoren en een knuppel die meet hoe hard je een bal slaat. Samenwerkingspartners: Strength of Skills B.V., Ultimateinstability B.V., Nazca IT Solutions B.V., VU Amsterdam, Amsterdam Institute of Sport Science, AISS Sport Data Lab, KNBSB/Baseball Science Centre.

Subsidieoproep voor bedrijven

Voor deze subsidieronde ontving ZonMw 27 aanvragen, waarvan er acht zijn gehonoreerd. Per haalbaarheidsstudie is maximaal € 30.000,- beschikbaar. De studie moet in vijf maanden voltooid zijn.

Het gaat hier om de eerste fase van een subsidietraject om een aantal kansrijke innovatieprojecten op het terrein van sport en bewegen te selecteren en te versnellen. In fase 1 krijgen consortia de kans om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. In de tweede fase krijgen kansrijke projecten de mogelijkheid om de innovatie in een of twee jaar door te ontwikkelen met behulp van industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling. Fase 2 staat ook open voor partijen die zonder deze subsidie een haalbaarheidsstudie hebben uitgevoerd.

In de zomer van 2019 opent de subsidieronde voor fase 2, waarin maximaal € 750.000,- kan worden aangevraagd op een maximaal budget van 3 miljoen euro. In het najaar van 2019 opent opnieuw een ronde voor fase 1, met in de zomer van 2020 opnieuw een ronde voor fase 2.

Meer informatie

Gerelateerd nieuws