Overzicht

Binnenkort in Amsterdam: Eten aan een picknicktafel van gerecycled kunstgras

Het klinkt misschien een beetje gek, maar in Amsterdam kan je binnenkort plaatsnemen aan een tafel van kunstgras. Daar is natuurlijk heel wat aan gebeurd voor het een tafel was. Een kunstgrasveld bevatte in Amsterdam tot kort geleden de welbekende rubberen korrels. Daar is de gemeente inmiddels vanaf gestapt, maar die korrels moesten ergens naartoe. Daarvoor werd er een samenwerking met Re-Match gezocht. Een bedrijf uit Denemarken.

Redactie 19 februari 2020, 17:30

Het bedrijf haalt de kunstgrasmatten op in Amsterdam en verwerkt ze. Alle verschillende bestanddelen worden daar van elkaar gefilterd, waardoor de matten weer worden teruggebracht naar de oorspronkelijke vorm van polyethyleen.

En van dat polytheen kan weer het een en ander worden gemaakt. Denk aan straatpaaltjes, brugdelen, maar dus ook picknicktafels. Zo kan het zijn dat, wanneer je in Amsterdam aan een picknicktafel zit, je aan een voormalig voetbalveld zit te lunchen.

Fabriek
Om de kunstgraskorrels om te zetten naar een nieuw bruikbaar product, worden ze nu nog naar Denemarken verscheept. Maar dat is in 2020 verleden tijd. In Nederland is namelijk een consortium opgericht waarin een bouwbedrijf en kunstgrasproducenten participeren. Er is een vergunning afgegeven om net zo’n fabriek te bouwen als in Denemarken staat. Daarnaast gaat Re-Match ook aan de slag om het zelfde soort project als in Amsterdam ook in Eindhoven uit te rollen. Een locatie die niet per toeval is gekomen, want de stap vanuit Eindhoven naar Duitsland en België is een stuk kleiner. Wereldwijd moeten er ruim twintig van deze fabrieken komen, wat aangeeft dat er markt is voor het recyclen van kunstgras.

Gerelateerd nieuws