Overzicht

Doe mee met de drie daagse training en benut kansen op gebied van circulaire verdienmodellen en sportproducten

CIRCO Track circulaire sportmaterialen

Jaarlijks belandt meer dan een miljoen kilo aan sportmaterialen op de afvalberg. Van sportkleding tot sportattributen en trainingsmaterialen. Vaak gaat het om hoogwaardige materialen die heel goed hergebruikt kunnen worden in nieuwe producten.

Redactie 17 april 2023, 11:23

Er zijn in Nederland circa 23.000 sportverenigingen met ruim 4.3 miljoen leden. Beeld je eens in hoeveel hockeysticks of tennisrackets ieder seizoen worden afgedankt Of hoeveel trainingsballen jaarlijks worden verbruikt volleyballers en handballers. Wat gebeurt er met de clubkleding van de ruim 60.000 voetbalteams die wekelijks een wedstrijd spelen. Maar ook de ruim drie miljoen mensen die wekelijks de sportschool bezoeken verbruiken een grote hoeveelheid producten en dus grondstoffen. Bij elkaar opgeteld een enorme verspilling van grondstoffen.

Dat moet beter en kán ook beter en duurzamer. Maar het vraagt wel om nieuwe productontwerpen én business modellen voor alle spelers in de keten. Business kansen voor circulaire sportmaterialen dus. Maar hoe pak jij dat als partij in de keten aan. Wie en wat heb je daarbij nodig?

In 3 dagdelen helpt deze CIRCO track jou als ondernemer én als schakel in de keten op weg naar een toekomstbestendiger business model, nieuwe en duurzamere processen en producten. Tijdens de track wordt je geïnspireerd en ondersteunt om met jouw bedrijf kansen te zien en te benutten en stappen te zetten op het gebied van verduurzaming van sportmaterialen en bedrijfseconomische groei.

De Track

De CIRCO track is gericht op alle bedrijven en organisaties die (in potentie) actief zijn in de keten van sportmaterialen. Samen met partijen uit die keten ga je de mogelijkheden rondom circulaire sportuitrusting verkennen en uit werken. Het eindresultaat is niet alleen een eerste stap naar circulaire sportuitrusting maar naar een circulair business model voor jouw bedrijf. De track bestaat uit drie dagdelen waarin er fysieke en online bijeenkomsten zijn met de trainers en alle deelnemers. Tussen deze contactmomenten wordt individueel aan de eigen case gewerkt. De totale tijdsinvestering is ongeveer 20 uur.

Waarom wil je meedoen?

  • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
  • Tijdens de (online) CIRCO track ontdek je samen met ketenpartners circulaire business kansen en werk je er een uit tot een concreet plan, dat op korte termijn realiseerbaar is voor jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van recyclaat in je producten, retourlogistiek en recycling.
  • Je krijgt toegang tot actuele kennis, concreet bruikbare tools en inhoudelijke experts.
  • Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen om aan te haken op een breder netwerk, contact met andere sectoren en een groeiende (regionale) duurzame community.
  • Samenwerken binnen en buiten ketenverband maakt ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.

Wie kan er meedoen?

Sportbedrijven en organisaties, maakbedrijven, retail , groothandel, (logistieke) serviceproviders, afvalverwerkers. Wil je zeker weten of deelname voor jou organisatie zinvol is, bekijk de flyer of neem contact op met CIRCO.

Over CIRCO

CIRCO richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. Dit is een bewezen ontwerp methodiek waarmee je op een praktische manier aan de slag gaat met circulaire kansen voor jouw bedrijf. Wil je meer weten over CIRCO, klik dan op deze link. Tijdens de track word je geholpen in een gefaciliteerd ontwerpproces, met kennis, instrumenten en interactie met zowel andere bedrijven als ontwerpers. Door de keten te verenigen ontwikkelen we producten en diensten die ontworpen zijn voor een specifieke context én schaalbaar in de markt kunnen worden gezet!

Deze track is samenwerking tussen Sportinnovator, Brightlands Sportinnovator Center, LIOF en Rabobank.